Vlada Republike Srpske

Izmjene Zakona o visokom obrazovanju: Praktični rad i praksa i kod privatnog poslodavca

  • Izvor: ATV
  • 24.11.2022.13:59

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas, na 196. sjednici u Banjaluci, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, a jedna od novina je mogućnost da se praktični rad i stručna praksa odvija i kod privatnog poslodavca.

Od usvajanja važećeg Zakona o visokom obrazovanju, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo je pratilo njegovu primjenu i zaključeno je da postoji potreba da se pojedine odredbe Zakona preciznije definišu, odnosno da se pojedine situacije zakonski urede.

“Novina je, pored ostalog u tome, što se izmjenom i dopunom Zakona o visokom obrazovanju propisuje mogućnost da se praktični rad i stručna praksa odvija i kod privatnog poslodavca, što je jedan od koraka ka uvođenju dualnog obrazovanja”, saopšteno je iz Vlade Republike Srpske.

Pored toga, predloženo je da se nastavniku i saradniku koji ima dijete sa psihofizičkim smetnjama u razvoju da mogućnost da produži izborni period u zvanja na lični zahtjev.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.     

Razlozi za donošenje Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske sadržani su u potrebi preciznijeg formulisanja pojedinih odredaba koje se odnose na modele recenzije studijskih programa i postupak akreditacije studijskih programa.

“Predloženim modelima bi se racionalizovali postupci akreditacije, budući da je važećim zakonom predviđeno da se postupci vanjskog vrednovanja za javne visokoškolske ustanove finansiraju iz republičkog budžeta. Pored toga, različiti modeli akreditacije omogućavaju kvalitetniji i svrsishodniji postupak, jer uključuju angažovanje stručnjaka iz užih naučnih oblasti”, navodi se u obrazloženju.