Profesor Ustavnog prava

Karan: Građanin Šmit, Sud i Tužilaštvo BiH - rušitelji BiH

 • Извор: СРНА
 • 11.08.2023. 18:50

Optužnica koju je podiglo Tužilaštvo BiH protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića nema veze sa pravom i vladavinom prava, već predstavlja negaciju naroda, države i suvereniteta, a njome su srušeni svi konstitutivni elementi državnosti, naglasio je profesor Ustavnog prava Siniša Karan.

Prema njegovim riječima, radi se o nadrealnoj situaciji, a to je da neki neizabrani stranac sam nameće zakone i druge akte i time sam sebe postavlja da je i zakonodavna, i sudska, i izvršna vlast.

"Drugi aspekt je da to lice samo stvara i institucije koje će sprovoditi te njegove neustavne akte, jer moramo ponoviti i naglasiti da Sud i Tužilaštvo nisu ustavne kategorije. Istovremeno, građanin Kristijan Šmit razvlašćuje BiH, koja sada više nije nezavisna, već samo teritorija kojom vlada jedan običan građanin" naglašava Karan.

Stojanović za ATV: Hapsiti Dodika je puč, optužnica neviđen presedan

Stojanović za ATV: Hapsiti Dodika je puč, optužnica neviđen presedan

On je poručio da su institucije Republike Srpske do sada nalazile adekvatne odgovore na slične pritiske i da će naći i sad.

"Ovo nije optužnica predsjedniku Republike Srpske, direktoru Službenog glasnika, nego optužnica cijelom narodu i Republici Srpskoj, sa jednostavnom ciljem da nestane i da se time BiH pretvori u zemlju jednog naroda", ocijenio je Karan za Srnu.

On je naglasio da ovakva vrsta protektorata i kolonijalizma nije zabilježena u istoriji.

Oglasio se Lukić nakon podizanja optužnice protiv njega:

Oglasio se Lukić nakon podizanja optužnice protiv njega: "Blago budalama"

Karan ističe da "ima imalo profesionalnog digniteta Tužilaštvo BiH bi podiglo optužnicu protiv Kristijana Šmita zbog narušavanja ustavnog poretka BiH, a ne protiv legalno i neposredno izabranog predsjednika Republike Srpske samo zato što je izvršavao svoje ustavne obaveze".

"Da je ovo politički montiran proces jasno potvrđuje i saopštenje američke Ambasade u BiH koja pozdravlja podizanje lažne optužnice, čime se po ko zna koji put miješa u rad pravosuđa. Nadamo se da još uvijek postoji malo profesionalizma i digniteta u Sudu BiH koji treba da odbije potvrđivanje ovakave sramne optužnice", istakao je profesor Karan. 

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Серија: Црна Гуја (Р) (12+)

  ''Црна Гуја