Više ga nema

Ko je srušio srpsko jedinstvo?

  • Izvor: ATV
  • 31.10.2021.19:07

Gabrijel Eskobar ili neko drugi- šta god da je u pitanju, srpskog jedinstva više nema. Dok se izaslanik SAD za Zapadni Balkan hvali kako je od političkih lidera u BiH tražio da ne podrže politiku Milorada Dodika, oni to ili negiraju ili o tome ćute. Činjenica je da su, napuštanjem posljednje sjednice Narodne skupštine, tako i postupili. To što nisu podržali veto srpskog člana Predsjedništva BiH, odjeknulo je i u regionu.

“Posebno me je pogodila činjenica da su američki predstavnici rekli da su uspjeli da razbiju to jedinstvo”, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Oni koji su ga razbili u tome ne vide ništa sporno. Lider PDP-a danas je pred kamerama negirao da ga je Eskobar zvao i odmah okrenuo priču prema Miloradu Dodiku. Njega krivi i za to što je PDP napustio posebnu sjednicu Narodne skupštine. 

“Žao je i meni i ogorčen sam što je Milorad Dodik ugrozio Republiku Srpsku izazivajći konflikte”, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Većina opozicije u Republici Srpskoj je potkupljena i sa njima rukovode zapadne obavještajne službe, ovo tvrdi Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke. Za Mladena Ivanića se, kaže, uvjerio da je engleski čovjek, za Govedaricu isto. Opozicija bi, uvjeren je, sve žrtvovala samo da se dokopa vlasti. 

“To je očigledno. Tu nema nikakve sumnje za Mladena Ivanića, nema nikakve sumnje za sadašnje rukovodstvo SDS-a. Otvoreno to kažem”, izjavio je Vojislav Šešelj, predsjednik Srpske radikalne stranke, i dodao:

“Ovo neslaganje može da ima fatalne posljedice. Mislim da će to narod do kraja shvatiti i da će te stranke potpisati sopstvenu političku smrtnu presudu, da će na sljedećim izborima biti politički pokopane. Neće narod da glasa za izdajnike.”.

Eskobarov nastup ne čudi srpske analitičare. Kažu da politika Republike Srpske ne ide u prilog Zapadu. 

“Republika Srpska prati politiku Beograda zalaže se za vojnu neutralnost. I zalaže se za izvorni Dejton što se u ovom trenutku ne poklapa sa interesima nekih zapadnih centara moći”, kaže analitičar Zoran Milivojević.

Gabrijel Eskobar je rekao da je "zahvaljujući njegovoj molbi, upućenoj određenim političkim akterima u Republici Srpskoj propala ideja srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da jedinstvenim nastupom odbrani Republiku Srpsku. Mnogi se slažu u jednom - potpuno je jasno na koga je mislio.