ATV

Посланик у ПД ПС БиХ

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија

 • Извор: СРНА
 • 23.09.2023. 09:24

Посланик у Представничком дому Параламентарне скупштине БиХ Милорад Којић оцијенио је да је из заједничке изјаве амбасадора Савјета за имплементацију мира у БиХ (ПИК) којом дају подршку Кристијану Шмиту видљиво да су потпуно свјесни да он нема легитимет и да су покушаји његове легализације постали лакрдија.

"Упорно покушавају да натјерају да се он, ипак, прихвати", рекао је Којић Срни, истичући да је немогуће прихватити некога ко нема ни легалитет, ни легитимитет, неког ко упорно крши Дејтонски мировни споразум.

Он је нагласио да предсједник Републике Српске Милорад Додик као легалиста поштује Дејтонски мировни споразум, његов анекс четири, односно Устав БиХ и међународне правне акте, али да амбасадори желе да се то крши и траже подршку нелегалном Шмиту.

Вишковић: Нико не може наметнути одлуку да Српска остане без имовине

Вишковић: Нико не може наметнути одлуку да Српска остане без имовине

"Дођете овдје, петљате се у унутрашње односе у БиХ без права на то, тражите да Додик и сви ми кршимо међународно право, а онда то све правдате дописом генералног секретара УН, а немате папир о Шмитовом избору у Савјету безбједности УН", рекао је Којић.

Он је закључио да су покушаји легализације Шмитове улоге у БиХ постали лакрдија, као и његово понашање.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а саопштили су да исказују "пуну подршку Шмиту и Канцеларији ОХР-а", позвали предсједника Српске да "прекине са политиком непризнавања и несарадње са Шмитом" и навели да "покушај ограничавања могућности високог представника да извршава мандат према Анексу 10 Дејтонског мировног споразума представља акт његовог непоштовања".

Пратите нас и путем Вибера

 • 12:15 Мјузик топ 20 (Р)

  Јединствени водич кроз различите жанрове свјетске и регионалне популарне музике.

 • 13:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 13:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 14:00 Филм:Високи напон (12+) (Р)

  Високи напон' је југословенски филм из '81. године у режији Вељка Булајића, а који је написао сценарио заједно са Мирком Бошњаком и Иваном Салечић.

 • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

  Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.