Predsjednik Organizacije

Kojić: Ubistva djece i žena ukazuju na jasnu genocidnu namjeru

  • Izvor: Srna
  • 16.01.2022.15:13

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić izjavio je da ubistva srpskih civila - djece, žena i staraca u Skelanima i okolnim selima 16. januara 1993. godine pokazuje da su muslimanske snage imale jasnu genocidnu namjeru da unište sve što je srpsko.

Kojić je rekao da svi mostovi na svijetu simbolizuju život i spajaju ljude, ali da je most na Drini između Skelana i Bajine Bašte 16. januara 1993. godine bio most smrti, jer su ga muslimanski napadači držali pod snajperskom i mitraljeskom vatrom ubijajući civile koji su pokušali da se spasu bjekstvom u susjednu Srbiju.

"Između ostalih na mostu su ubili Gordanu Sekulić koja je u naručju nosila četvorogodišnjeg sina Đorđa koji je srećom preživio. Tog dana ubijeno je četvoro djece i 15 žena", rekao je Kojić u Skelanima, gdje je danas služen parastost ubijenim Srbima i obilježeno 29 godina od srpskog stradanja u ovom i okolnim selima.

On je istakao da je za osudu odnos i opstrukcija pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama i otvoreno odugovlačenje podnošenja optužnica protiv počinilaca masovnih ubistava srpskih civila u Porinju.

Ilija Ivanović iz sela Ćosići, koji je na današnji dan 1993. godine ranjen u napadu muslimanskih snaga, a potom i zarobljen, kaže da je preživio strahovitu torturu u srebreničkim logorima u kojima je preminula polovina od 30 zarobljenih Srba.

"Popio sam više mokraće nego što sam pojeo hrane dok sam bio u logoru, a niko nije odgovarao za te zločine. Ja sam preživio, a polovina od 30 zarobljenih nije. To pokazuje kakvo je pravosuđe BiH i da takav sud nije potreban ukoliko će štiti zločince iz jednog naroda", rekao je Ivanović.

On je podsjetio da su jedinice Nasera Orića napale njegovo selo oko 6.00 časova ujutro.

"Noć je još bila. Upadali su u srpske kuće, ubijali i palili. Poginulo je 12 mještana, a mene su ranjenog zarobili", prisjeća se Ivanović.

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice danas je služen parastos za 305 nastradalih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela u proteklom ratu, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan 1993. godine. Više od polovine ubijenih bili su civili - žene, djece i starci.

Napad u zoru na srpska sela Kušiće, Ćosiće, Kalimaniće, a zatim i na Skelane izvršile su jake muslimanske snage iz Srebrenice sa nekoliko hiljada vojnika pod komandom Nasera Orića. Oni su ubijali, pljačkali i palili sve što je srpsko.

U napadu je ubijeno 69 stanovnika ovog kraja, a ranjeno 165. Od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima, a njih četvoro još se vode kao nestali. 

Tagovi: