Član Predsjedništva SNSD-a

Košarac: Poštovanje mirovnog sporazuma - jedini garant postojanja BiH

 • Izvor: Srna
 • 20.11.2022.11:21

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska u potpunosti privržena sprovođenju izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da njegovo poštovanje predstavlja jedini garant postojanja BiH.

Košarac je naglasio da je Republika Srpska i prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma imala sve kriterijume države, te da je u dejtonsku BiH unijela svoj subjektivitet, suverenitet i ustavni kapacitet.

- Republika Srpska je ugradila svoju državnost u BiH onakvu kakva je definisana u Dejtonu. Dakle, ne govorimo ni o kakvom konitinuitetu BiH, već o BiH koja je nastala potpisivanjem Dejtona kao državna zajednica sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda - poručio je Košarac u izjavi za Srnu povodom 27 godina od potpisivanja Dejtonskog sprazuma.

On je naveo da je ovim međunarodnim ugovorom okončan građanski rat u BiH, ali i potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske, koja je potpisnica svih aneksa ovog sporazuma, uključujući i Aneks četiri, odnosno Ustav BiH.

- Mi podržavamo izvorni Dejtonski sporazum, zalažemo se njegovo očuvanje i dosljednu primjenu sa stanovišta slova, a ne sa stanovišta nekakvog 'duha' Dejtona, kako su to pokušali da nametnu razni međunarodni mešetari i visoki predstavnici. Oni su remetilački faktor u BiH, a njihove intervencije bile su isključivo u funkciji pogoršanja odnosa u ovoj zemlji - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, odnos političkih predstavnika prema Dejtonskom sporazumu najbolje oslikava činjenica da je 21. novembar, datum njegovog potpisivanja, u Republici Srpskoj državni praznik, a u Federaciji BiH radni dan.

- Srbi su se zalagali za mirno rješavanje političke krize u tadašnjoj Јugoslaviji. Mi obilježavamo dan potpisivanja Dejtona jer je donio mir, a Republika Srpska je dobila međunarodno priznanje - dodao je Košarac.

Prema njegovim riječima, poštovanje i sprovođenje izvornog Dejtonskog sporazuma, bez intervencija međunarodne zajednice, jedini je garant postojanja BiH.

- BiH nema perspektivu niti može da postoji izvan dejtonskog okvira. Mi podržavamo dijalog svih legitimno izabranih političkih predstavnika u okvirima Ustava BiH, kako je to definisano Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma - zaključio je Košarac.

Sutra se navršava 27 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Dugo sam te čekao

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca koji su neočekivano ušli jedni u druge, Kadir, biznismen koji je za sebe izgradio život daleko od porodice.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.