Бањалука

Лавров: Наше везе са Српском доживљавају велики успон

  • Извор: АТВ
  • 11.06.2024. 13:29

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров поручио је да везе Русије и Републике Српске доживљавају велики успон.

"Контакти на највишем нивоу постали су редовни, одржава се интензиван политички дијалог, укључујући и на парламентарном нивоу", истакао је Лавров обраћајући се видео линком поводом свечаног отварања Канцеларије Амбасаде Руске Федерације у Бањалуци.

"Тренутак је заиста историјски. Није свакидашњи догађај да се у свијету отвара ново дипломатско сједиште Руске Федерације. Веома нам је драго што се ово догађа у пријатељској Републици Српској. Ширење дипломатског кора у Бањалуци свједочи о повећању значаја и ауторитету Републике Српске као учесника у међународним процесима у складу са Дејтонским мировним споразумом", нагласио је Лавров.

Бортников: Украјинске службе умијешане у терористички напад у Москви

Бортников: Украјинске службе умијешане у терористички напад у Москви

Захвалио се руководству Српске на учешћу у реализацији овог пројекта.

"Прије свега захвалност руководству Републике Српске и лично предсједнику Милораду Додику, који су од самог почетка посвећивали значајну пажњу у свим питањима за ову иницијативу и пружали су свеобухватну помоћ његовом најбржем рјешавању. Искрено смо захвали епископу бањалучком Јефрему што имамо овако дивну зграду за смјештај руске дипломатске мисије. Убијеђени смо да ће посебна историјска и духовна атмосфера која тамо влада инспирисати наше колеге да креативно рјешавају задатке са којима се суочавају", нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије је истакао да постоји више задатака, а да ће приоритет бити посвећен изградњи руско-српског храма у Бањалуци.

"У Српској послују велики руски привредни субјекти. Успостављене су значајне везе у области науке, културе, образовања и спорта. Приоритетну пажњу ћемо посвећивати изградњи руско - српског храма као духовног и културног центра у Бањалуци. Сматрамо да је овај пројекат најважнија компонента за јачање братских спона која везује наше народе. Наставићемо да развијамо контакте између универзитета у Русији и Републици Српској. Поздрављамо почетак рада Центра за отворено образовање на руском језику и предавање руског језика на универзитету у Источном Сарајеву као и дјеловање његовог огранка на универзитету у Бањалуци", поручио је Лавров.

Лавров је поручио да га радује антифашистичка традиција која се његује у Републици Српској.

"Са топлином у срцу видимо колико су јаке и искрене традиције антифашизма код српског народа. Република Српска је заиста упориште историјске истине и борбе против искривљавања историје. Годишње масовне акције Бесмртног пука су јасна потврда тога. Подвизи наших предака не смију да се забораве. Заједно ћемо наставити да бранимо истину, слободу и правду", поручио је Лавров.

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Закључио је да су отворени за наставак сарадње и додатно зближавање у циљу ширења мира.

"Мојим колегама сарадницима у канцеларији амбасаде је увијек драго да сарађују са пријатељима, и отворени су за нове идеје како да се још више зближимо и проширимо узајамно корисну сарадњу у интересу јачања мира, стабилности и безбједности. Данас смо наставили веома важан корак у том правцу. Наставимо пут заједно. Рачунамо на подршку од стране Градске управе Бањалуке, као и руководства и свих грађана Републике Српске", закључио је Сергеј Лавров.

Пратите нас и путем Вибера