ATV

Доктор ветеринарске медицине

Лукић за АТВ: Афричка куга свиња под контролом, мјере Министарства дале резултате

  • Извор: АТВ
  • 30.10.2023. 07:14

Доктор ветеринарске медицине, специјалиста, координатор ресора за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Негослав Лукић, рекао је гостујући у АТВ јутру да су мјере, које је донијело Министарство поводом афричке куге свиња дале резултате, али је такође навео да нема мјеста опуштању.

"Ситуација је под контролом. Да је тако, говори и чињеница да у посљедних 30 дана имамо доста мањи број пријава афричке куге свиња, али нема опуштања, морамо бити опрезни и одговорни. Министарство је укинуло одређене мјере, рецимо на подручју Градишке. Тај град, али и Добој, Рибник и Станаре прогласили смо слободним по питању афричке куге свиња. Такође, и у Бијељини се очекује укидање ванредног стања", истакао је Лукић.

Како каже, ситуација у региону и свијету јако је сложена.

"У региону и свијету, ситуација је веома сложена по питању афричке куге. Рецимо у Италији су у првој недјељи од проглашења куге, еутаназирали више од 35.000 свиња. Када говоримо о ЕУ, само Белгија и Чешка су успјели да санирају ову кугу. Ми ћемо у наредним данима разговарати са представницима из Чешке", навео је он.

Мјере Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде уродиле плодом.

"Мјере које доноси Министарство су значајне и ефективне. Ми смо први донијели у региону мјеру кретања животиња са имања на имање. Том мјером, спасили смо преко 10.000 свиња. Требали смо бити храбри и донијети ту мјеру", навео је Лукић.

Има и оних који не поштују мјере.

"Појединци не поштују мјере, апеле и молбе. Ми у овом трентку немамо вакцину, само мјере које доноси Министарство и које се морају спроводити на терену. Апелујем, добро водите рачуна од кога набављате животиње. Ветеринарска служба ради даноноћно", истиче Негослав Лукић.

Иде сезона свињокоља, важно је поштовати мјере, јасан је Лукић.

"Поштовање мјера. Да мјесто клања буде очишћено, дезинфиковано. Мора се испитати месо, да ли има трихинелозе", закључио је Лукић за АТВ јутро.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм