Imate riječ

Mandić za ATV o napuštanju PDP-a: Trivićka žrtvovala stranku zbog svoje kampanje

  • Izvor: ATV
  • 26.10.2022.20:57

Zoran Mandić, bivši načelnik Uprave krim-policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i bivši član PDP-a proveo je godinu dana u ovoj partiji a kao ključni razlog brzog napuštanja stanke navodi problem u unutrašnjim odnosima.

On je prije nešto više od mjesec dana, u jeku predizborne kampanje, napustio stranku Branislava Borenovića a kako je rekao u emisiji ATV-a “Imate riječ”, do početka predizborne kampanje sve je u partiji bilo korektno.

“U nekom prethodnom periodu je bilo određenih turbulencija, svako juri sebe, imamo neku priču kako oni vode brigu o građanima, sebe žrtvuju, u suštini, sve je to prevashodno lični interes. U svemu tome, ja se nisam gurao, ni na liste, niti bilo šta, želio sam da dam svoj dopirnos određenim promjenama”, izjavio je Mandić.

On kaže da su prvi nesporazumi nastali kada je kandidat PDP-a za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić zaobišla skoro sve opštine u Izbornoj jedinici 9 u kojima je bio PDP a učestvovala je na svakoj tribini SDS-a. Podsjeća da su tada reagovali on i predsjednik Opštinskog odbora stranke u Gacku, pa je Trivićka bila na zajedničkom mitingu SDS-a i PDP-a u Gacku. On kaže da je ona zaobilazila sva veća mjesta dok je u manjim dolazila na stranačke skupove.

Ulaskom u političku priču Mandić je želio da se radi na putnoj komunikaciji do Foče kao i razvoju turizma, za šta ova opština i okolina ima potencijal. Kako kaže, za ove ideje je dobio podršku iz stranke.

“Međutim, neozbiljno je da ja pričam ljudima i da ja vjerujem u takve priče a da kandidat za predsjednika (Trivić) neće da dođe na skup PDP-a, i da ja garantujem ljudima da će se to sve uraditi. Trivićka jeste došla na skup kad sam ja dao ostavku i mislim da je kasnila sat vremena. Onda shvatite da nju prije svega interesuje ona i njena kampanja, da je svjesno žrtvovala PDP zbog svoje kampanje. Stekao sam utisak da se ona otrgla i rukovodstvu stranke, da oni nisu imale više nikakav uticaj na nju”, rekao je Mandić u emisiji ATV-a i istakao da su se na nekim skupovima opozicije pojavljivala bezbjednosno interesantna lica koja su se dovodila u vezu sa najtežim krivičnim djelima.

Prioritet u kampanji je bila borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, a PDP-u su prišli ljudi koji su bili ozbiljan problem, konstatuje Mandić i kaže da je shvatio da mu tu nije mjesto. On je gostujući na ATV-u podsjetio i na prozivke Jelene Trivić nakon njegove ostavke u PDP-u, kada ga je nazvala “papkom”.

On ističe da nije zavisio od političkog angažmana kao i da je tokom svoje karijere mogao zaraditi novac na svakakav način, ali da mu to nije trebalo. Takođe je voditeljki Milijani Kos otkrio da ga nakon izlaska iz PDP-a nisu zvali iz drugih partija.

Komentarišući preuranjeno slavlje njegove sada bivše stranke u Banjaluci u noći izbora 2. oktobra, Mandić je rekao da su oni tada mislili da će pobijediti. U momentu kada su shvatili da dolaze rezultati koji im ne odgovaraju, odlučili su se da proglase pobjedu da bi mogli kasnije praviti ovu priču oko navodne krađe izbora, smatra Mandić.

“Da su priču bolje isplanirali ona bi bila mnogo uvjerljivija nego što je sada. Pokušavaju da ostvare mjesto predsjednika Republike jer predsjednik daje mandate za predsjednika Vlade i to stvara uslove za neku političku trgovinu. Samim tim ako osvojite vlast u Republici Srpkoj imate velike šanse da formirate vlast na nivou BiH. Sada sve ostalo ne dovodite u pitanje, samo izbor za predsjednika”, navodi gost naše emisije.

On je rekao da je evidentno da je već odavno cijeli izborni proces kontaminiran, podsjetivši i na sporan izbor aktuelnih članova Centralne izborne komisije, kao i nezakonite odluke za ponovno brojanje glasova.

“Postojali su politički subjekti na čije ime je PDP imao svoje posmatrače, to je istina. I sada, ‘drugi su to radili, mi nismo’. Radili ste i vi”, poručuje Mandić.

Govoreći o skupu “Otadžbina zove”, Mandić je rekao da je taj skup pokazao da postoji ogromna većina građana koja razumije cjelokupnu situaciju i koja je zabrinuta za status Republike Srpske i dodaje da ne postoji kritična masa koja bi izazvala neke ekscese i nemire.

“Republika Srpska je od samog nastanka u latentnoj ospanosti i toga smo svjesni. Danas je stanje u svijetu dodatno dosta usloženo. Sigurno da generalno stanje nije nimalo zavidno i da određene refleksije tog stanja može imati i ovaj prostor”, objašnjava Mandić koji je u emsiji ATV-a govorio i o situaciji u regionu i BiH.

Cijelo gostovanje Zorana Mandića možete pogledati u videu ispod: