O odluci Ustavnog suda BiH

Ministarstvo: Oblast zdravstvene zaštite je u nadležnosti Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 02.12.2022.16:19

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, povodom odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, podsjeća da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske.

Republici Srpskoj, kažu u Ministarstvu, pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.  

“S tim u vezi, podsjećamo, da je i u vrijeme donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila jasna namjera institucija Republike Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvjesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lijekovima kompleksno područje, koje zahtjeva odgovorne i temeljne odluke”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Takođe, iz Ministarstva napominju da Vlada Republike Srpske čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće. 

“Podsjećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lijekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH”, navedeno je iz Ministarstva zdravlja.

Ustavni sud BiH ukinuo je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi jer nisu u skladu sa Ustavom BiH.