Predsjednica Saveza sindikata

Mišić: Povećanje plata - pokušaj da se ublaže posljedice inflacije

 • Izvor: RTRS
 • 03.12.2022. 10:20

Vlada Republike Srpske je po hitnom postupku donijela set prijedloga izmjene Zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata.

"Izmjena zakona predstavlja još jednu od mjera Vlade Srpske koja doprinosi povećanju plata radnicima", kaže Mišićeva.

Dodaje da je do sada povećanje plata bilo tri puta, pokušavajući da utiče na posljedice inflacije.

Kada je riječ o sljedećem povećanju, Mišićeva navodi da se povećanje od pet odsto odnosi na sve koji su korisnici budžeta.

"Ako kažemo povećanje, možemo govoriti o pokušaju djelovanju na inflaciju, kako bi očuvali kupovnu moć onih koji rade", ističe Mišićeva, dodajući važnost ublaživanja posljedica inflacije.

Mišićeva navodi da se na konsultacijama sa mandatarom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem govorilo o povećanju plate oni koji rade, kako u javnom, tako u privatnom sektoru.

"Na konsultacijama nam je bilo važno da mandatara upoznamo sa četiri važne stvari, a jedna od njih jeste konačno uređenje sistema plata u Srpskoj, kroz kolektivni ugovor", rekla je Mišićeva.

Ističe da je jedan od vodećih problema školovanje kadrova koji zbog trenutne situacije nisu u prilici da ostanu u ovoj zemlji.

Kada je riječ o najnižoj plati, Mišićeva dodaje da bi iznos najniže plate trebao da iznosi onoliko koliko iznosi potrošačka prehrambena korpa, odnosno po njihovim procjenama, bar 1.000 KM.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.