Новинарка РТРС-а

МУП Српске: Нема података о угрожавању безбједности Миљановић Зубац

  • Извор: АТВ
  • 10.07.2024. 19:39

Безбједносне агенције на нивоу БиХ не располажу подацима и информацијама које би указивале на могућност угрожавања безбједности новинарке РТРС-а Наташе Миљановић Зубац, рекли су за АТВ из МУП-а Републике Српске.

Они кажу да је Управа за обезбјеђење личности и објеката Министарства унутрашњих послова Републике Српске на основу релевантних чињеница и информација, као мишљења других полицијских агенција у БиХ у марту ове године сачинила безбједносну процјену и исту доставила Полицијској управи Требиње на поступање.

„У оквиру те процјене Министарство унутрашњих послова Републике Српске тражило је од безбједносних агенција на нивоу БиХ, на нивоу ФБиХ и од Полиције Брчко дистрикта да доставе податке и информације са којима располажу, а које би указивале на могућност угрожавања безбједности Наташе Миљановић Зубац. Достављени су одговори од Граничне полиције БиХ, Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Службе за послове са странцима, Федералног министарства унутрашњих послова и Полиције Брчко дистрикта да не располажу подацима и информацијама које би указивале на могућност угрожавања безбједности наведене новинарке“, кажу у МУП-у Српске.

У безбједносној процјени нису идентификоване безбједносне околности које указују да је Наташи Миљановић Зубац угрожена безбједност у мјери да је потребно успостављање посебног обезбјеђења, речено је АТВ-у.

„Ипак, уважавајући раније извршена два кривична дјела и прекршаје причињене на њену штету, чињеницу постојања личног осјећаја угрожености, те опис посла којим се бави, наложено је да ПУ Требиње спроведе план оперативно-превентивних мјера према истој, што је Полицијска управа и учинила 01.04.2024. године“, додају. 

На основу Плана полицијски службеници спроводе свакодневне оперативно – превентивне мјере обезбјеђења усмјерене према Миљановић Зубац.

Требињска новинарка украла шоу одборницима

Требињска новинарка украла шоу одборницима

Такође, настављено је прикупљање обавјештења у циљу предупријеђења нежељених посљедица као и благовременог предузимања мјера и радњи које би имале за резултат рано откривање потенцијалних извршиоца/извршилаца кривичних дјела или прекршаја усмјерених према именованој. Интензивирана је сарадња са ОЈТ у Требињу у циљу идентификације извршиоца/извршилаца кривичних дјела извршених на штету Миљановић Зубац, као и утврђивање мотива извршиоца.

У циљу ажурирања безбједносне процјене, Министарство унутрашњих послова је 4. јула ове године поново затражило од Граничне полиције БиХ, Државне агенције за истраге и заштиту, Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, Службе за послове са странцима, Федералног министарства унутрашњих послова – Федералне управе полиције и Полиције Брчко дистрикта БиХ, расположиве информације које би указивале на могућност угрожавања безбједности наведене новинарке.

Из МУП-а подсјећају да је на њен захтјев за полицијску пратњу, Полицијска управа Требиње сачинила безбједносну процјену за Наташу Миљановић Зубац од 10.07.2022. године на основу које су се проводиле одређене мјере и радње, а именованој је предочено да ће због њеног личног осјећаја угрожености, бити вршен обилазак мјеста рада и становања

„У вези са наводима исте које се односе на наводну умјешаност првих људи полиције у наводна кривична дјела, желимо да напомено да је Министарство унутрашњих послова Републике Српске опредијељено за борбу против криминала и корупције у својим редовима и у вези са тим је прошле године је од стране дисциплинских органа МУП-а изречена дисциплинска мјера прекида радног односа за 12 полицијских службеника“, саопштено је из МУП-а.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске има изузетну сарадњу са међународним партнерима, између осталог са Еурополом по чијим оперативним подацима је управо МУП РС лидер у земљи у броју предмета процесуирања случајева организованог криминала по предмету „СКАЈ“, а у вези са тим и сам директор полиције Републике Српске учествује на редовним састанцима директора полиција које Еуропол организује:

-https://mup.vladars.rs/lat/index.php?vijest=32694&vrsta=novosti

-https://mup.vladars.rs/index.php?vijest=29432&vrsta=novosti,    

-https://mup.vladars.rs/lat/index.php?vijest=28896&vrsta=novosti .

За свој рад Полиција Републике Српске и њени први људи добијају и признања на пољу борбе против организованог криминала:

https://mup.vladars.rs/index.php?vijest=34637&vrsta=novosti 

С друге стране, у МУП-у подсјећају да је по Кривичном законику Републике Српске свако лице које има сазнања о почињеном кривичном дјелу дужно пријавити тужилаштву или надлежној полицијској станици извршење кривичног дјела. Непријављивање кривичног дјела представља кривично дјело, а кривично дјело представља и лажно пријављивање кривичног дјела.

Наташа Миљановић Зубац  данас је, током паузе сједнице Скупштине града Требиња, новинарима испред скупштинске сале рекла да се у посљедње двије године осјећа угрожено, као и њена породица.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: