Branimir Kojić

Objavljena informacija da je Mahmuljin u Izetbegovićevoj vili u Izmiru - izvršiti hitnu provjeru

  • Извор: СРНА
  • 02.08.2023. 19:04

Presuđeni ratni zločinac Sakib Mahmuljin nalazi se u Izmiru u Turskoj u vili lidera SDA Bakira Izetbegovića, rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić, uz napomenu da je to objavio Ibran Mustafić na svom Fejsbuku.

Kojić je zatražio hitnu istragu i da se ispitaju Mustafić i Izatbegović, jer zločinac kao što je Mahmuljin ne smije biti na slobodi, podsjetivši da je nedavno Sud BiH iznio da nemaju informaciju o tome gdje se nalazi odbjegli general takozvane Armije BiH.

- Uzmemo li u obzir način na koji je Mahmuljin pobjegao za Tursku, a znamo da je Sud BiH pod kontrolom SDA, ovo bi mogla biti dobra informacija o tome gdje je i pod čijom zaštitom je Mahmuljin - rekao je Kojić Srni.


Ostane li i ovo bez konkretne istrage, Kojić kaže da se može očekivati da svi oni koji su ubijali srpsku nejač pohrle u Tursku, tačnije kod Izetbegovića da bi bili amnestirani za zločine nad Srbima.

- Već znamo da se jedan od najvećih zločinaca, Kemal Mehmedović, nalazi u inostranstvu i da Sud i Tužilaštvo BiH ne radi ništa da ga pronađu i procesuiraju za odsjecanje srpskih glava u Podrinju, jer je u ovoj nakaradnoj zajednici normalno da koljači srpske djece i žena budu na slobodi po inostranstvu, a mnogi i na javnim funkcijama - kaže Kojić.

On je dodao da Mustafić na Fejsbuku govori i o Fikretu Prevljaku za koga takođe tvrdi da se nalazi u Izmiru i da je komšija sa Mahmuljinom koji, kako je naveo, živi u jednoj od tri Izetbegovićeve vile u tom turskom gradu.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH osudilo je krajem aprila 2022. godine Mahmuljina na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima i srpskim stanovništvom u Vozući i Zavidovićima 1995. godine.

Sud je 28. novembra prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Nakon raspisivanja međunarodne potjernice, Sud BiH je poslao i zamolnicu Turskoj za izručenje osuđenog Mahmuljina.

Пратите нас и путем Вибера