Reakcije

Odluka Ustavnog suda politička i na štetu Republike Srpske

  • Izvor: ATV
  • 03.12.2022.20:14

Posljednja odluka Ustavnog suda je politička i na štetu Republike Srpske, ocjenjuje savjetnik predsjednika Republike Srpske Milan Tegeltija. Po ko zna koji put su, kaže, izašli iz okvira Ustava BiH.

"Ovaj put je otišao toliko daleko da u obrazloženju odluke kojom je Zakon o lijekovima Republike Srpske proglasio neustavnim, čak nije ni naveo o kojem je tačno članu Ustava BiH ovaj suprotstavljen. Ustavni sud BiH to nije naveo zato što to nije ni mogao, jer nema nijedne takve odredbe u Ustavu BiH kojoj bi Zakon o lijekovima Republike Srpske bio suprotstavljen", kaže Tegeltija.

Ova odluka je očekivana poznavajući dosadašnji odnos Ustavnog suda prema Republici Srpskoj, poručuje struka.

Pravnici smatraju da je parlament Srpske postupio po Zakonu.

Skandalozna i neprimjerena, tako jučerašnju odluku ocjenju lider socijalista Petar Đokić.

Taj sud kaže, radi u krnjem sastavu i pitanje je njihove legitimnosti.

"Vrlo jasno i u jednom i drugom Ustavu piše koje su nadležnosti Republike Srpske za određena pitanja. Nevjerovatno je da je Ustavni sud podlegao politici pritiska koja dolazi iz Sarajeva i od određenih krugova iz međunarodne zajednice i da se ponovo obrušio na Republiku Srpsku želeći da na taj način ustvari kazni Srpsku", kaže Đokić.

Nakaradno i proizvoljno tumačenje Ustava – tako posljednju odluku Ustavnog suda komentariše SNSD-ova Sanja Vulić.

"U Ustavu BiH ne piše da nadležnost za lijekove i medicinska sredstva pripada institucijama BiH. Sve što ima veze sa Republikom Srpskom za njih je neustavno. Ustavni sud BiH i do sada je bio proširena kancelarija britanske i američke amdinistracije", smatra Sanja Vulić.

Ustavni sud BiH juče je svojom odlukom ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o Republičkoj upravi, koje je Narodna skupština donijela u oktobru prošle godine. Ovo nije prvi put da Ustavni sud donosi štetne odluke na račun Republike Srpske.

Tagovi: