IPPD

Podrška istorijskom jedinstvu protiv Inckove odluke

  • Izvor: Srna
  • 31.07.2021.11:16

Na inicijativu Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva - odjeljenje Republika Srpska, nekoliko srpskih nevladinih organizacija iz Banjaluke i Beograda pružilo je snažnu podršku iskazanom istorijskom jedinstvu srpskih političara u Srpskoj kada je riječ o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika Valentina Incka.

U saopštenju IPPD-a se navodi da su jednoglasno donošenje zakona o neprimjenjivanju te odluke i usvajanje Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Srpske, u kojem su predviđene kazne sve one koji izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju simbole Srpske, svjedočanstvo iskrene opredeljenosti srpskih političara da po svaku cijenu brane interese srpskog naroda.

- Nevladine patriotske organizacije podržavaju napore srpskih parlamentarnih stranaka na putu očuvanja nacionalnog interesa i institucija Srpske za koje je od ključne važnosti bilo postizanje jedinstva i usklađivanje stavova. Takvo jedinstvo je neophodno kako bi se sprečilo etiketiranje Srpske da je genocidna tvorevina, a njen narod da je onaj koji čini genocid - navodi se u saopštenju.

Ističe se da je jedinstvo od istorijske važnosti za budućnost Republike Srpske i Srba.

Rukovodilac IPPD Republika Srpska Miladin Mitrović izjavio je da postignuto jedinstvo šalje ohrabrujuću poruku cijelom srpskom narodu, kao i jasne signale međunarodnoj zajednici da će se protiv agresivnog nametanja samovolje visokog predstavnika boriti u svom punom kapacitetu.

- Јedinstvo i sabornost zalog su opstanka našega naroda i očuvanja Srpske - poručuje Mitrović.

Saopštenje još potpisuju organizacije - SNP Izbor je naš - Banjaluka, Udruženje "Zavet srpskoruski" Beograd, Rusko sabranje u Srbiji Beograd i Udruženje za odbranu ćirilice "Dobrica Erić" Beograd.

Narodna skupštine Republike Srpske juče je na posebnoj sjednici u Banjaluci po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.