Лопаре

Република Српска ће се питати о ископавању литијума на Мајевици

 • Извор: АТВ
 • 21.02.2024. 20:41

Против сам експлоатације литијума на Мајевици, о томе ништа није одлучено и у том случају ће се питати Република Српска, а не опозиција, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик каже да ће ићи у Лопаре да изнесе свој став и објасни људима, па ако утврди да је то корисно за народ, онда ће се залагати за то.

"Гледао сам овог начелника општине Лопаре, прије неколико година он се утркивао да дођу истраживачи да испитају то. Он се утркивао да дођу истраживачи да на томе раде, а сад је први на линији борбе против тога. Шта радиш човјече?", рекао је Додик и додао:

"Никаквог загађења на том простору неће бити, никаквог урушавања еколошких и других стандарда неће се дозволити. Нико ништа неће добити, права да комерцијализује руду а да нама оставља само згариште. То се десити неће". 


"Путин савршено разумије да странци покушавају да отму имовину Српске"

Опозиција је литијум наметнула као топ тему у изборној години, гдје они нешто бране од некога,порука је и из Владе Српске. Својих права се нећемо одрећи, као што је то урадила Федерација у Варешу, каже премијер Радован Вишковић.

"Влада никада неће донијети било какву одлуку која ће бити на штету, прије свега тих људи, њиховог здравља, животне средине, или било чега. Гарантујем то својим животом. Тако да овдје треба да се слуша струка, овдје треба смирити тензије. Дуг је процес од истраживања до саме експлоатације", каже Вишковић.

Политизација цијеле приче, не иде у корист пројекта, који треба да допринесе бољитку и развоју цијеле регије, поручују из компаније "Аркор".

Прије три године дочекани смо раширених руку, имали смо одличну комуникацију са начелником Радом Савићем и мјештанима, а сада се ситуација окренула, каже у "Аркору".


Додик у интервјуу за АТВ: Један од важнијих дана за Српску, Русија не оставља пријатеље

Додик у интервјуу за АТВ: Један од важнијих дана за Српску, Русија не оставља пријатеље

"Наши инвеститори као и менаџмент компаније су јасно дали до знања да све до сада што је урађено , када су у питању надлежне институције је урађено у складу са законом. Ми немамо намјеру да одустанемо од пројекта. Ми имамо намјеру да адекватно преговарамо о пројекту. И сматрамо да одустати од оваквог једног пројекта се на свијету нигдје није десило", рекао је Владимир Рудић, директор компаније "Акор".

Могуће је еколошки чисто ископавање литијума, без икаквог загађења земљишта, воде, ваздуха, без расељавања људи увјеравају из компаније "Аркор". 

Пратите нас и путем Вибера

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

 • 20:10 Емисија: Досије

  ''Емисија: Досије

 • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 21:30 Серија: Авионџије

  Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

 • 22:05 Вечерње вијести

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 22:20 Серија: Развратник (16+)

  ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.