Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

Šeranić: U planu otvaranje doma za zdravstvenu njegu

  • Izvor: Srna
  • 26.09.2022.17:06

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je jedna od ideja, kako bi se iskoristili kapaciteti koje ima Mrkonjić Grad, da se u opštini u narednom periodu otvori dom za zdravstvenu njegu, što se po novom Zakonu zdravstvene zaštite omogućava jedinicama lokalne samouprave.

"Ti domovi za zdravstvenu njegu sa stacionarnim liječenjem biće usmjereni, recimo, prema onkološkim pacijentima, onima koji imaju takva oboljenja i kojima je potrebna ta vrsta zdravstvene njege", objasnio je Šeranić prilikom posjete mrkonjićkom Domu zdravlja.

On je dodao da se uz to daje mogućnost i da se registruju određene specijalističke ambulante u vezi sa radom Doma za zdravstvenu njegu, koje bi se bavile određenim apsektima interne medicine.

Šeranić je naveo da je i tokom prethodne posjete ovoj opštini razgovarao sa načelnikom Draganom Vođevićem o tome kako mogu da iskoriste kapacitete koje Mrkonjić Grad ima.

Direktor Doma zdravlja "Dr Jovan Rašković" Radivoj Erak rekao je da će Dom za zdravstvenu njegu prvenstveno služiti za opservaciju, odnosno posmatranje pacijenata.

"Trenutno imamo problema sa transportom pacijenata, kada se sanitet zadrži i do 10 časova u Banjaluci, a Dom za zdravstvenu njegu će najviše značiti zbog opservacija na licu mjesta", istakao je Erak.

Vođević je naveo da Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu treba da bude regionalni zdravstveni centar, te da će usluge Doma zdarvlja u narednom periodu podići na viši nivo.

"Plan je da uz adekvatnu opremu i kadar oformimo Dom za zdravstvenu njegu, uz stacionarno liječenje i specijalističke ambulante", rekao je Vođević.

Tagovi: