Радован Вишковић

"Шмит интервенисао на Изборном закону како би појачао пресуду и елиминацију Додика из политичког живота“

 • Извор: РТРС
 • 09.04.2024. 14:46

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да је Кристијан Шмит у посљедњих мање од мјесец дана два пута интервенисао на Изборном закону, како би појачао судску пресуду и елиминацију Милорада Додика из политичког живота.

"Кристијан Шмит је у једном моменту рекао како је радио неке техничке измјене. Па је у свом маниру сакрио оно најважније, а то је да је у члану 8. ишао да појача судску пресуду и елиминацију Милорада Додика из политичког живота у Српској. Онда су му сугерисали, да ће тако бити смијењена Централна изборна комисија, па неће моћи проводити све то што жели. Експресно је Шмит пожурио, што је прије могуће, да члановима ЦИК-а продужи неограничено мандат“, навео је Вишковић.

Ипак, каже Вишковић, Шмит је добио још бржи одговор од Владе Републике Српске.

"Влада Републике Српске саопштила је да је неприхватљиво наметање измјена и допуна Изборног закона БиХ од самозваног високог представника у БиХ и позвала све чланове органа за провођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност“, подсјетио је Вишковић.

Минић са делегацијом Бјелорусије о набавци пољопривредне механизације

Минић са делегацијом Бјелорусије о набавци пољопривредне механизације

Истакао је да Српска не може да прихвати наметање закона, посебно не од Шмита, који нема мандат.

"Чак и да је Шмит потврђен важећом резолуцијом СБ УН, он не би могао да намеће законе. Ни један високи представник, прије њега, није имао мандат да може да намеће законе. Високи представник по Дејтону је тумач цивилног провођења Дејтонског споразума“, подвукао је Вишковић.

Вишковић каже да, ако би се правили да не примјетимо шта се дешава, онда ће како наводи, сљедећа инстанца бити имовина Српске.

Пратите нас и путем Вибера

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 12:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 12:15 Бизнис клуб (Р)

  ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

 • 12:40 Телетрговина

  Телетрговина