Treći put

Šmit u Banjaluci, opet sa kadrovima PDP-a

  • Izvor: ATV
  • 23.06.2022.19:10

Treći put u Banjaluci, sva tri puta sa kadrovima PDP-a. Kristijan Šmit po svemu sudeći u toj stranci vidi svoje saveznike. Ponovo se sastao sa direktorom Agencije za lijekove Aleksandrom Zolakom, a poslije toga i sa potpredsjednikom PDP-a i kandidatom te stranke za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić. Saradnjom sa PDP-ovim ljudima je prezadovoljan, čak kaže da su uigran tim.

„Zbog toga je moje mišljenje da oni ovdje dobro rade. Da se pripremaju sebe i cijelu zemlju u evropske integracije. Što bi rekao fudbaler, nikada ne mijenjaj tim koji pobjeđuje“, rekao je Šmit. 

PDP je najlošija stranka za interese Republike Srpske, kažu u SNSD-u. Rade samo ono što im se naredi iz vana, a sada im je naređeno da prihvate Kristijana Šmita kao visokog predstavnika, kaže portparol SNSD-a Radovan Kovačević. 

„Možemo slobodno da kažemo da je Krsitijan Šmit danas došao u sjedište svoje kancelarije u Banjaluci. S obzirom na to da je u Republici Srpskoj kao izmišljeni visoki predstavnik do sada se u Srpskoj sreo jedino sa visokim funkcionerima PDP-a. Da je bio sa Draškom Stanivukoviće, sa Aleaksandrom Zolakom iz Agencije za lijekove već dva puta i evo sada sa Jelenom Trivić“, rekao je Kovačević. 

Nismo ga uspjeli pitati da li svojim djelovanjem krši Dejtonski sporazum, jer nema legitimitet Savjeta bezbjednosti. Pitanja nisu bila moguća nakon sastanka sa Zolakom, pri dolasku kamere je izbjegao, jer je ušao praktično novinarskim ekipama iza leđa, a iz sjedišta PDP-a je otišao prije zakazanog obraćanja novinarima. Ipak, potpredsjednik te stranke Jelena Trivić kaže da je Šmit realnost u BiH. 

„Gospodin Šmit je realnost u BiH, iza njega stoje ozbiljne zemlje, mi to možemo uvažiti ili ne uvažiti, ja sam to uvažila“, rekla je Jelena Trivić, potpredsjednik PDP-a.

Legitimitet su Šmitu, kaže Trivićeva, dali institucije BiH. Kao dokaz nudi Prijedlog budžeta institucija BiH za 2022. 

„Navodi se odluka Kristijana Šmita, a ovdje piše visokog predstavnika, a ovaj doument je usvojio i Savjet ministara i Predsjedništvo BiH“, kaže Trivićeva.

Savjet ministara BiH je glasao za budžet u kome se visoki predstavnik ne spominje, objašnjava Kovačević. 

„Mi smo sve to zaustavili, Milorad Dodik je sve to zaustavio. Tražio da e to hitno izbriše i dok to nije bilo izbrisano i dok na to nije ptrislio i natjerao i druga dva člana Predsjedništva BiH nije usvojen buidžet. Usvojen je budžet BiH onog trenutka kada je izbiorsan nepostojeći visoki predstavnik Kristijan Šmit“, izjavio je Kovačević. 

Jedina šansa da BiH dobije visokog predstavnika je kada za to saglasnost da i Republike Srpska kao jedna od potpisnica Dejtonskog sporazuma, podsjeća Kovačević. Trivićeva je, kaže današnjim sastankom pristala da pogazi prava Republike Srpske data Dejtonskim sporazumom, i zaključke Narodne skupštine, odnosno volju naroda Republike Srpske.