Klub odbornika

SNSD: Ključ pobjede SDS-a za prvog čovjeka Bijeljine - glasovi SDA

  • Izvor: Srna
  • 28.11.2021.12:54

SDS je posljednja partija u Bijeljini koja može da drži pridike SNSD-u o koaliranju sa SDA u Skupštini grada, jer ni izbliza nije prisiljen da pravi ustupke odborniku SDA, koji ničim izazvan promoviše zastavu Armije BiH, saopštio je Klub odbornika SNSD-a.

Klub odbornika SNSD-a podsjeća da nisu prinuđeni na ustupke budući da skupštinska većina ima 23 odbornika, dok je to SDS godinama činio jer je konstantno većina zavisila upravo od odbornika SDA.

"Ako se u obzir uzme činjenica da je u Skupštini Bijeljine većina uglavnom bila nemoguća bez odbornika SDA i da je rijetko bila sastavljena od 16 srpskih odbornika, onda je jasno kao dan kolika je ljubav između SDS i SDA u Bijeljini", navodi Klub odbornika SNSD-a u Skupštini grada.

Dodaju da ta ljubav godinama traje i da je iskazana i na posljednjim lokalnim izborima, kada je ponovo podržan kandidat SDS-a, iako je protivkandidat bio dugogodišnji gradonačelnik Bijeljine koji je imao izuzetno dobre odnose sa bošnjačkim biračkim tijelom jer im je sa svojim dotadašnjim SDS-om izgradio takav povratnički život u Bijeljini, da ni sličan nije zabilježen u cijeloj BiH.

"Bošnjačko biračko tijelo u Bijeljini, koje je naklonjeno SDA, već davne 2004. godine odabralo je sebi podobnog partnera na lokalnim, a po svim pokazateljima i parlamentarim izborima, te su pojedinačni kandidati SDS uvijek imali duplo više glasova od protivkandidata iz SNSD. U prevodu, SDA je kao nepodobnog partnera odabrala SNSD iz vrlo poznatih razloga - mrski su im čuvari Republike Srpske", smatraju u Klubu.

Podsjetili su da u Bijeljini, od kada se prvi čovjek grada/opštine bira direktno na lokalnim izborima glasovima građana, tačnije od oktobra 2004. godine, tri puta izabran načelnik i tri puta gradonačelnik, s obzirom na to da je prvi direktno izabrani načelnik Bijeljine preminuo nakon samo godinu dana mandata.

U svih šest izbornih ciklusa pobjeđivao je kandidat SDS, praveći ključnu razliku glasova u odnosu na protivkandidate upravo glasovima SDA, dodaje se u saopštenju.

Potpredsjednik Skupštine grada Bijeljina Mustafa Gradaščević je povodom 25. novembra na svojoj "Fejsbuk" stranici objavio ratnu zastavu tzv. Armije BiH, a bijeljinski SDS je na istoj društvenoj mreži pisao da je to bliski saradnik Koalicije "Dogovor za Bijeljinu".