Poslanik SNSD-a

Šolaja: Realne mjere Vlade u programu ekonomskih reformi 2022-202

  • Izvor: Srna
  • 14.12.2021.19:30

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja ocijenila je da su realne mjere koje je Vlada Srpske predstavila u Programu ekonomskih reformi 2022-2024 godine.

"Najvažniji ciljevi u ovom dokumentu su dalja podrška zdravstvenom sektoru u Republici Srpskoj s obzirom na pandemiju virusa korona koja je još prisutna, kao i pomoć privredi u Republici Srpskoj", istakla je Šolaja tokom skupštinske rasprave o ovom dokumentu.

Ona je navela da podržava povećanje plata u javnom sektoru te da je potrebno veće ulaganje u realni sektor.

"Ovaj dokument nudi rješenja za probleme i izazove sa kojima se susreću poslodavci, privrednici i sindikati u Republici Srpskoj", istakla je Šolaja.

Ona je rekla da je Vlada Republike Srpske svojim mjerama hrabro i uspješno odgovorila na sve izazove koje je donijela pandemija, ističući da su, osim budžetskih sredstava, obezbjeđivana sredstva iz Kompenzacionog fonda za zdravstveni sistem, sačuvana radna mjesta, pomoć hotelsko-ugostiteljskom sektoru, prevoznicima, malim preduzetnicima.

Šolaja je navela da Republika Srpska i ostali nivoi vlasti u BiH usvajaju i dostavljaju Evropskoj komisiji ovaj dokument.

"Važno je da je Republika Srpska vidljiva u skladu sa svojim ustavnim ovlašćenjima i nadležnostima institucija Republike Srpske", istakla je Šolaja.

Poslanik SDS-a Milan Radović smatra da je u Republici Srpskoj potreban efikasan javni sektor i da treba smanjiti odliv radne snage u realnom sektoru kroz povećanje plata.

Radović je rekao da u Republici Srpskoj treba povećati strane investicije, otvaranje fabrika i nova radna mjesta.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić istakla je da je korektno napisan ovaj dokument, koji nije trebalo da bude razmatran po hitnom postupku.

"Kroz ovaj dokument provlače se aranžmani sa Međunarodnim monetarnim fodnom (MMF). Zanima me kako će sistem funkcionisati s obzirom da postoji zaključak parlamenta Republike Srpske o povlačenju Srpske iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH", rekla je Trivićeva.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak smatra neprihvatljivim da među sedam ciljeva Programa ekonomskih reformi nema borbe protiv korupcije.