Milan Tegeltija

"Sudar sa realnošću sarajevske političko-medijske čaršije"

  • Izvor: ATV
  • 19.11.2022.15:52

U Sarajevu se od potvrđivanja izbora ne mogu prestati čudom čuditi i snebivati na činjenicu da će SNSD i HDZ biti ti koji će birati partnera iz bošnjačkog političkog korpusa za vlast na nivou BIH, proučio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

"Čude se iz prostog razloga što je dosadašnja navika bila da upravo bošnjačke stranke budu te koje biraju partnere iz srpskog i hrvatskog naroda i to čak bez obzira na njihov izborni rezultat", kaže Tegeltija.

Tegeltija podsjeća da smo tako 2018. godine imali izbacivanje iz vlasti SNSD-a i ulazak u vlast sa opozicionim partijama iz Republike Srpske iako je SNSD bio ubjedljivi pobjednik izbora u Srpskom korpusu. 

"Isto se desilo i sa izbacivanjem iz vlasti HDZ-a iako je bio dominantni pobjednik u hrvatskom korpusu Ovaj put situacija je drugačija i odmah je u sarajevskoj političko-medijskoj čaršiji prava uzbuna. Ni bez obzira na svu tu sarajevsku halabuku, koja normalno želi da prikaže nenormalnim, SNSD i HDZ kao stranke koje se zalažu za legitimno predstavljanje naroda ni ovaj put ustvari neće odstupiti od tih svojih fundamentalnih načela legitimnog predstavljanja naroda. SNSD i HDZ su na izborima od naroda dobili kapacitet kakav nije dobio ni jedan od dva suprotstavljena pol bloka u Sarajevu", dodaje Tegeltija.

Tegeltija je dodao da je u toj situaciji potpuno prirodno i normalno da SNSD i HDZ biraju s kojim će od ta dva suprostavljena politička sarajevska ući u partnerstvo za formiranje vlasti na nivou BiH, "jer su ta dva sarajevska bloka podjednake snage i oba imaju podjednak demokratski kapacitet bošnjačkog političkog korpusa za partnerstvo sa srpskim i hrvatskim predstavnicima na nivou BiH".

"Nema tu bahatosti, kako to žele predstaviti u sarajevskoj političko-medijskoj čaršiji , tek političkog pragmatizma u situaciji kada su i SNSD i HDZ neprikosnoveni pobjednici u srpskom i hrvatskom narodu, dok je u bošnjačkom korpusu politički kapacitet podijeljen na dva podjednako snažna bloka sa podjenakom demokratskim kapacitetom dobijenim na izborima u bošnjačkom korpusu. Nit su SNSD nit HDZ birali Bošnjacima predstanike, nit uticali na izborni rezultat u bošnjačkom korpusu", kaže Tegeltija.

Tegeltija dodaje da je bošnjački korupus sam dao podjednak legitimitet i demokratski kapacitet za oba suprotstavljena politička bloka, i zato ko god bude bio partner SNSD i HDZ na nivou BIHiz bošnjačkog korpusa imaće potreban legitimitet bošnjačkog naroda.

"Problem dramatizovanja takve situacije u sarajevskoj političko-medijskoj čaršiji je ustvari samo posljedica doživljaja BiH kao dominantne države bošnjačkog naroda koji bi valjda jedini trebali da imaju eksluzivitet biranja partnera među Srbima i Hrvatima. Ovaj put sudar sa realnošću će prinuditi politike u Sarajevu da shvate da jednistavno nisu eksluzivni vlasnici BiH", zaključio je Tegeltija.

Tagovi: