Патлиџан је поврће које се често занемарује, а врло је храњиво, богато и корисно за здравље.
Уз богатство влакнима, витаминима и минералима, патлиџан је изврстан додатак свакодневној или недељној исхрани, а може да има позитивне учинке на бројне аспекте здравља.
Помаже у снижавању холестерола
Једна од највећих предности патлиџана јест његова способност снижавања нивоа лошег холестерола (ЛДЛ) у крви. Патлиџан садржи влакна, посебно растворљива влакна, која помажу у смањењу апсорпције холестерола у пробавном систему.
Истраживања су показала да редовна конзумација патлиџана може да помогне у снижавању укупног нивоа холестерола, што је корисно за здравље срца и крвних судова.
Богат је антиоксидансима
Патлиџан је изврстан извор антиоксиданса, посебно насунина – једнога од најмоћнијих антиоксиданса који се налази у његовој љубичастој кожи. Насунин је познат по својим заштитним својствима која смањују оксидацијски стрес у тијелу, штитећи ћелије од оштећења које могу узроковати хроничне болести попут рака, болести срца и неуродегенеративних болести.
Редовно конзумирање патлиџана може да помогне у одржавању здравља ћелија и смањењу упала.
Помаже у контроли тежине
Због високог садржаја влакана и ниског калоријског садржаја патлиџан је изврстан избор за све који желе да контролишу своју телесну тежину. Влакна повећавају осјећај ситости, што може да смањи унос хране и помогне у контроли порција.
Патлиџан такође садржи воду која доприноси хидратацији и додатно повећава осјећај ситости. Уз то патлиџан је врло нискокалоричан, што га чини идеалним поврћем за све који прате унос калорија.
Подржава здравље пробавног система
Патлиџан је богат влакнима, што је кључно за здравље пробавнога система. Влакна помажу у одржавању редовне пробаве и спречавају затвор. Такође, побољшавају рад цријева и подстичу раст корисних бактерија у цријевима.
Ово су кључне намирнице за побољшање здравља цријева
Здравље пробавнога система кључно је за опште здравље јер пробавни проблеми могу негативно да утичу на апсорпцију храњивих материја и изазову многе друге здравствене проблеме.
Подржава здравље срца
Због високог садржаја калијума и влакана патлиџан може да има позитиван учинак на здравље срца. Калијум помаже у одржавању равнотеже течности у тијелу, смањује крвни притисак и подржава правилну функцију срца. Коришћење патлиџана као редовног дијела исхране може да помогне у смањењу ризика од хипертензије и болести срца.
Подстиче уклањање вишка течности
Патлиџан је природни диуретик, што значи да помаже у уклањању вишка течности из тијела, чиме доприноси процесу детоксификације. Осим тога подстиче излучивање токсина из организма, што може да помогне у очувању здравља бубрега и јетре.
Редовна конзумација патлиџана може да допринесе здрављу јетре и побољшању функције пробавнога система.