Milorad Dodik

Tendenciozno ignorisanje stavova Srpske u godišnjem izvještaju NATO-a

 • Izvor: ATV
 • 25.03.2023. 19:05

NATO krajnje tendenciozno ignoriše stavove Republike Srpske, jasno se to pokazalo u njihovom najnovijem godišnjem izvještaju, smatra Milorad Dodik.

NATO, kaže Dodik, ima jednostran pogled u vezi sa BH, ignorišu bombardovanje srpskog naroda što je istorijska činjenica.

Na taj način NATO se svrstava na jednu stranu u sukobima u bivšoj Jugoslaviji, a protiv Srba. Sve to moglo bi voditi preispitivanju učešća Srpske u reformskim procesima definisanim Programom reformi i njegovim povlačenjem, kaže Dodik. 

"Krajnje je tendenciozno i nedobronamjerno ignorisanje stavova Republike Srpske bez čije saglasnosti nema ni članstva u Savezu, kao i nepoštovanje stava Republike Srpske o neutralnosti u sukobima bilo kakve vrste", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Članstvo želi političko Sarajevo. Najveći problem im je što znaju da Srbi nikada i ni po koju cijenu neće pristati na to. Zbog toga iz Srpske još jednom podvlače -  BiH nije u Akcionom planu za članstvo.

"Argument čime se mi možemo braniti u Sarajevu, pošto znamo da  Hrvati i Bošnjaci žele u NATO alijansu, jeste upravo to odlučivanje gdje bez srpskog glasa ne mogu to postići i to je sigurno garancija. Dok je ova struktura u Republici Srpskoj  političara mi nikada nećemo biti dio te zloglasne NATO alijanse koja ništa drugo ne radi nego Srbe mrzi", rekla je  Sanja Vulić, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Sve ovo posljedica je globalnog sukoba između NATO-a i Rusije, pojašnjavaju analitičari. Iako u Programu reformi jasno stoji saradnja, bez učlanjenja, NATO na ovaj način vrši dodatni pritisak na Republiku Srpsku.

"Moramo da znamo da Republika Srpska efikasno blokira upravo učlanjenje BH u NATO već uspješno 13 godina. Od 2010 godine. I sjećamo se 2018 godine kada je više od godinu dana trajalo formiranje vlasti na nivou BH. Glavni problem je bio tada što Srpska nije željela da prihvati da je BH u tom formatu", rekao je Srđan Perišić, profesor geopolitike.

NATO u svojim izvještajima u posljednje tri i po godine uopšte nije tvrdio da je BiH u formatu učlanjenja. Toga su se sjetili tek prije nekoliko dana, ali crno na bijelo, demantovala ih je stvarna situacija na papiru,smatraju stručnjaci. Zbog toga bi Srpska mogla čak i da se povuče. Ne samo da ne bi bilo učlanjenja, već ni saradnje.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.