Предсједник Владе Републике Српске

Вишковић кум храма у Новој Касаби

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2023. 13:54

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изабран је данас за кума обновљеног Храма Светог пророка Илије у Новој Касаби код Милића.

Вишковић је истакао да је пресретан да се сада поред магистралног пута налази и храм који указује на српско постојање на овим просторима.

Он је рекао да је то црква која је припадала мјесту његовог рођења и да је имао моралну обавезу да учествује, те истакао да му је веома драго што је данас у прилици да присустује освештању храма.

Нуждић: Бићемо на располагању органима Српске у случају подношења тужбе

Нуждић: Бићемо на располагању органима Српске у случају подношења тужбе

Вишковић је подсјетио на ријечи митрополита Хризостома да се једно вријеме није значајно радило на објекту, те додао да су се у посљедњих годину више активирали и упутили помоћ.

Премијер Српске је захвалио свима који су учествовали у обнови храма, те напоменуо да Влада учествује у изградњи и обнови храмовима широм Српске, јер они потврђују вјековно постојање српског народа на овом простору.

"Гдје год има наших људи, треба и да имају свој храм", истакао је Вишковић.

Азра и Никола, студенти бањалучког ЕТФ-а, освојили медаље на олимпијади микроелектронике

Азра и Никола, студенти бањалучког ЕТФ-а, освојили медаље на олимпијади микроелектронике

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао је данас обновљени храм Светог пророка Илије у Новој Касаби код Милића.

Митрополит је након Свете архијерејске литургије рекао у бесједи рекао да је ово историјски дан за Нову Касабу јер су вјерници тиме обновили и себе и своју душу.

"Људи који живе на овим просторима потрудили су се да украсе овај храм узбог чега смо веома радосни. Знамо његову историју али и страдање Срба који су прошли и дошли у ове крајеве и имали су потребу да подигну храм", истакао је митрополит Хризостом.

Он је захвалио институцијама Српске које су помогле обнову храма, као и вјерницима који су у томе учествовали добровољним прилозима.

Сарајевски Срби који су избјегли на ове просторе почели су обновну цркве у Новој Касаби 1996. године.

Пратите нас и путем Вибера