Гости АТВ јутра

Азра и Никола, студенти бањалучког ЕТФ-а, освојили медаље на олимпијади микроелектронике

  • Извор: АТВ
  • 05.11.2023. 09:26

Студенти Електротехничког факултета Бањалука Азра Елезовић и Никола Бабић однијели су златну и бронзану медаљу на 18. Међународној олимпијади микроелектронике.

Такмичење се ове године одржавало у Јеревану у Јерменији. 

Како је Азра објаснила гостујући у АТВ јутру, такмичење се састоји из двије фазе, локалне фазе која се одржава у свакој држави и затим представници тих држава учествују у финалној фази у Јеревану.

„Само такмичење се састоји од израде задатака из одређених области, аналогног и дигиталног дизајна, физике полупроводника, неке области математике и програмирања. Дакле, обухвата све значајне области за неког ко се бави микроелектроником“, рекла је Елезовић за АТВ.

Она је освојила треће мјесто, док је њен колега Никола освојио прво мјесто.

„Било је 18 задатака, то су, у суштини, инжињерски проблеми. Радило се, отприлике, четири и по сата. Ове године смо имали привилегију да и ми учествујемо и освојимо прво и треће мјесто“, казао је Никола.

Азра је и прошле године учествовала на овом такмичењу и тада је освојила пето мјесто, и истче да су јој та искуства доста користила током припрема за овогодишње такмичење. У финалној фази је учествовало 28 такмичара и за то се добија медаља, а док такмичари које осбоје прва три мјеста добијају и пехар.

Азра је апсолвент на бањалучком ЕТФ-у, смјер електроника, док је Никола четврта година. Обоје имају планове да факултет успјешно заврше и да се запосле у својој струци.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!