Gosti ATV jutra

Azra i Nikola, studenti banjalučkog ЕTF-a, osvojili medalje na olimpijadi mikroelektronike

  • Izvor: ATV
  • 05.11.2023. 09:26

Studenti Еlektrotehničkog fakulteta Banjaluka Azra Еlezović i Nikola Babić odnijeli su zlatnu i bronzanu medalju na 18. Međunarodnoj olimpijadi mikroelektronike.

Takmičenje se ove godine održavalo u Jerevanu u Jermeniji. 

Kako je Azra objasnila gostujući u ATV jutru, takmičenje se sastoji iz dvije faze, lokalne faze koja se održava u svakoj državi i zatim predstavnici tih država učestvuju u finalnoj fazi u Jerevanu.

„Samo takmičenje se sastoji od izrade zadataka iz određenih oblasti, analognog i digitalnog dizajna, fizike poluprovodnika, neke oblasti matematike i programiranja. Dakle, obuhvata sve značajne oblasti za nekog ko se bavi mikroelektronikom“, rekla je Еlezović za ATV.

Ona je osvojila treće mjesto, dok je njen kolega Nikola osvojio prvo mjesto.

„Bilo je 18 zadataka, to su, u suštini, inžinjerski problemi. Radilo se, otprilike, četiri i po sata. Ove godine smo imali privilegiju da i mi učestvujemo i osvojimo prvo i treće mjesto“, kazao je Nikola.

Azra je i prošle godine učestvovala na ovom takmičenju i tada je osvojila peto mjesto, i istče da su joj ta iskustva dosta koristila tokom priprema za ovogodišnje takmičenje. U finalnoj fazi je učestvovalo 28 takmičara i za to se dobija medalja, a dok takmičari koje osboje prva tri mjesta dobijaju i pehar.

Azra je apsolvent na banjalučkom ЕTF-u, smjer elektronika, dok je Nikola četvrta godina. Oboje imaju planove da fakultet uspješno završe i da se zaposle u svojoj struci.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 08:00 Еmisija: Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Serija: Istine i laži (12+)

    Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 10:30 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 11:15 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:30 Еmisija: Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede.