Predsjednik Vlade Republike Srpske

Višković: Sijekovac - tužni podsjetnik na neoborivu istorijsku činjenicu da je to bio prvi masovni ratni zločin

 • Izvor: ATV
 • 26.03.2023. 12:11

Sa posebnim pijatetom, danas se klanjamo sjenima nevino stradalim srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, na 31. godišnjicu od prvog masovnog ratnog zločina na prostoru BiH, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

"Stradanje brutalno likvidiranih civila u Sijekovcu tužni je podsjetnik na neoborivu istorijsku činjenicu da je ovo bio prvi masovni ratni zločin u proteklom ratu, izvršen od strane reguarnih snaga Hrvatske vojske i paravojnih muslimansko – hrvatskih formacija sa područja tadašnjeg Bosanskog Broda", naveo je Višković.

Najmlađa žrtva imala je 17, najstarija 72 godine.

"Sa posebnim izrazima žaljenjima, 31 godinu poslije, konstatujemo da porodice žrtava do danas nisu dočekale da odgovorni za ovaj, monstrouzni zločin budu izvedeni pred lice pravde. Činjenica da je do sada za ovaj zločin osuđen samo jedan počinilac, i to na minimanu zatvorsku kaznu nije i ne može predstavljati zadovoljenje pravde", rekao je premijer Srpske.

"Ratni zločin je zločin koji ne zastarijeva, i od svih nadležnih instiucija, i dalje očekujemo procesuiranje odgovornih, koliko god da je godina proteklo od zločina u Sijekovcu", naveo je Višković, te dodao:

"Svaki zvaničnik Republike Srpske, biran od naroda, a posebno oni u lokalnim zajednicama gdje su izvršeni masovni zločini nad srpskim narodom, kao što je Brod, imaju moralnu obavezu prema narodu koji ih je birao da se sa najvećom pažnjom, uvažavanjem i poštovanjem odnose prema stradanju našeg naroda. Nikada, nigdje i ne pred kim ne treba zaboravljati niti ćutati o zločinima nad srpskim narodom", navodi se u izjavi predsjednika Vlade Srpske, Radovana Višković.

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 14:00 Serija: Istine i laži (R)

  Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija: Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?