Na 22. redovnoj sjednici

Vlada Srpske donijela odluku o izmjenama uredbe dodjele podsticaja za direktna ulaganja

 • Извор: АТВ
 • 25.05.2023. 16:09

Vlada Republike Srpske donijela je na 22. redovnoj sjednici, Uredbu o izmjenama uredbe o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja od posebnog značaja, s ciljem unapređenja uslova za dodjelu podsticaja.

Najznačajnije izmjene ove uredbe odnose se na promjenu sastava i načina rada komisije za dodjelu podsticaja, tako što je propisano da se ovo tijelo imenuje pojedinačno za svaku podnesenu prijavu i da se sastoji od pet članova. Prema novoj uredbi, sastav komisije ubuduće će zavisiti od privredne djelatnosti i oblasti u koju će privredni subjekat ulagati, odnosno u kojoj se realizuje projekat.

- Takođe, iznosi podsticaja za ulaganja u materijalna sredstva duplirana su sa dosadašnjih maksimalnih 15 odsto na najviše 30 odsto, zbog značaja ove vrste investitora za tehnološki razvoj, razvoj obrazovanja i unapređenje konkurentnosti privrede - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Vlada Republike Srpske danas je, između ostalog, usvojila i informaciju o realizaciji projekata iz sredstava klirinškog duga.

U informaciji su prezentovani dosadašnji efekti realizacije projekata iz sredstava klirinškog duga. Radi se o sredstvima koja proizilaze iz Sporazuma o regulisanju obaveza bivšeg SSSR-a i SFRЈ. U raspodjeli tih sredstava, Republici Srpskoj je pripalo 60,02 miliona KM.

Do sada, odobreno je 108 projekata, koji se realizuju sredstvima klirinškog duga.

Sredstva su usmjerena u lokalne zajednice širom Republike Srpske, unapređujući kapacitete i infrastrukturu u oblasti saobraćaja, privrede, poljoprivrede, obrazovanja, zdravstva, komunalnih pitanja, te sporta i kulture.

- Na današnjoj sjednici, usvojen je i prijedlog odluke o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj. Ovom odlukom utvrđuju se kriterijumi i metod za ocjenu stepena razvijenosti jednica lokalne samouprave, na osnovu kojih Vlada Republike Srpske do 30. septembra tekuđe godine utvrđuje stepen razvijenosti jednica lokalne samouprave za narednu godinu, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi - dodaje se u saopštenju.

Kako ističu iz Vlade, ministarstvo uprave i lokalne samouprave, prilikom prijedloga kriterijuma, rukovodilo se iskustvima stečenim u prethodnim godinama, tokom primjene važećih kriterijuma utvrđenih Odlukom o kriterijumima za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave.

Na današnjoj sjednici, Vlada je usvojila Informaciju o dopunjenom dokumentu za diskusiju za šesti sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH.

Sastanak je najavljen za 16. jun 2023. godine, a izvještajni period o ispunjavanju obaveza iz SSP-a koje se odnose na ovaj Odbor, obuhvata period od prethodnog sastanka 26. novembra 2020. godine do dana izvještavanja.

- Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju je, u svojstvu republičkog koordinatora procesa evropskih integracija, iskoordinisalo pripremu i usaglašavanje dokumenta za diskusiju za ovaj sastanak. Takođe, pribavljeni su i podaci o predstavnicima nadležnih republičkih organa uprave koji će izvještavati Evropsku komisiju na ovom sastanku - zaključuju iz Vlade Srpske.

 • 10:00 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:15 Ловачки савети

  ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

 • 10:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 10:55 Серија

  ''''Серија

 • 11:40 Телетрговина

  Телетрговина

 • 11:55 Вијести

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.