Republika Srpska

Za prenatalne testove 2 miliona KM

 • Izvor: ATV
 • 25.03.2023. 18:07

Prenatalni test će biti besplatan za sve trudnice u Srpskoj starije od 35 godina, a i za one mlađe ukoliko imaju preporuku genetskog savjetovališta.

Cijena testa koji otkriva genteske anomalije nije mala.

Iznosi oko 716 KM. Buduće majke mlađe životne dobi očekivale su da i one neće plaćati testiranje.

"U razgovoru sa svojim ginekologom, ustanovila sam da ja nemam te uslove da dobijem besplatan prenatalni test, tako da sam ja platila u iznosu od 716 KM. Ko god ima finansijske mogućnosti, ja bih mu preporučila da uradi", kaže Tijana Simović.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske potvrđuju da su oni spremni za realizaciju mjera koje omogućavaju sigurno potomstvo roditelja u Srpskoj. 

"Primjena ovog prava u praksi počinje onog momenta kada se usvoje svi potrebni podzakonski akti u skladu zakonom i kada UKC Srpske potpiše ugovor sa ustanovom u inostranstvu koja će analizirati uzorke. Prema pomenutom programu, pravo na prenatalni test imaće žene starije od 35 godina starosti. Takođe, pravo na finansiranje prenatalnih testova imaće i trudnice koje do trenutka poroda imaju manje od 35 godina ukoliko imaju preporuku genetskog savjetovališta", navode iz FZO.

Na ovaj potez u Vladi Republike Srpske su posebno ponosni. Kažu to je jedan od najvažnijih poteza koji je napravljen u prvih 100 dana rada ovog saziva. 

U prvih stotinu dana Vlade, ovo je još jedna od odluka koja ide u korist građanima. 

"Program prenatalnih testova završio je Fond zdravstvenog osiguranja. Na bazi tog programa, donesena je odluka o načinu finansiranja istih. Vlada je izdvojila 2.000.000 KM za finansiranje tog programa u ovoj godini", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske. 

Kako je definisano programom, pravo na finansiranje prenatalnih testova, trudnice ostvaruju na osnovu uputnice ginekologa kod kojeg su registrovane, dok se će uzorak krvi davati u javnim bolnicama. 

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.