Почиње офанзива Српске и Србије

Злонамјерни циљ резолуције о Сребреници

  • Извор: АТВ
  • 12.04.2024. 19:10

Република Српска и Србија крећу у офанзиву против резолуције у Сребреници.

Нико неће допустити да се српски народ прогласи геноцидним. То желе муслимани уз подршку међународне заједнице, а ако та прича прође на Генералној скупштини УН-а, Република Српска ће прогласити самосталност. Србија ће преко своје дипломатске мреже учинити све да се резолуција не изгласа. 

- Ми ћемо видјети како ће то изгледати. Није то тако сјајно како су то они представили. А с друге стране не може се занемарити утицај Србије и на земље БРИКС-а и на земље југа, и на земље Јужне Америке. Србија има огромну дипломатско-конзуларну мрежу и јако добре односе са много земаља у свијету. И већ десетине и десетине земаља је изразило своје неслагање. Тако да, што се каже, утакмица је у току - каже Ненад Стевандић, предсједник НСРС.

Муслимани кроз лоби амбасадора БиХ при УН чине све како би резолуција прошла. То је, кажу у Српској, злонамјерно према српском народу. Независна комисија утврдила да је да се у Сребреници није десио геноцид. 

- Ако се којим случајем и усвоји резолуција, она неће имати никакве посљедице, јер је она необавезујућа и злонамјерна. Европска експертска група угледних правника установила је да није било геноцида, односно, геноцидне намјере, већ су страдали војно обавезни мушкарци, а жене и дјеца су потпуно заштићени - сматра Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а.

Необично је и да се оваквом темом бави Генерална скупштина УН-а, а не Савјет безбједности. Очигледно је да је многима било јасно да та прича по други пут не би прошла у Савјету безбједности. 

- Мислим да уопште није план да нешто буде обавезујуће јер знају да је у том неком контексту тешко изводиво и да вјероватно не би прошла кроз гласање у Савјету безбједности. Али овдје се иде да се на неки начин обезбиједи што значајнија подршка јер говоримо о једном тренутку који ће завршити на Генералној скупштини УН-а у контексту приче културе сјећања - рекао је Бојан Шолаја, директор Центра за међународне и безбједносне студије Бањалука.

Ово је била тема и синоћ на састанку најужег руководства Српске и Србије. Предсједник Србије Александар Вучић поручио је да ће послати писмо предсједавајућем Генералне скупштине УН-а у којем ће тражити објашњење за кршење свих процедура. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: