Počinje ofanziva Srpske i Srbije

Zlonamjerni cilj rezolucije o Srebrenici

  • Izvor: ATV
  • 12.04.2024. 19:10

Republika Srpska i Srbija kreću u ofanzivu protiv rezolucije u Srebrenici.

Niko neće dopustiti da se srpski narod proglasi genocidnim. To žele muslimani uz podršku međunarodne zajednice, a ako ta priča prođe na Generalnoj skupštini UN-a, Republika Srpska će proglasiti samostalnost. Srbija će preko svoje diplomatske mreže učiniti sve da se rezolucija ne izglasa. 

- Mi ćemo vidjeti kako će to izgledati. Nije to tako sjajno kako su to oni predstavili. A s druge strane ne može se zanemariti uticaj Srbije i na zemlje BRIKS-a i na zemlje juga, i na zemlje Južne Amerike. Srbija ima ogromnu diplomatsko-konzularnu mrežu i jako dobre odnose sa mnogo zemalja u svijetu. I već desetine i desetine zemalja je izrazilo svoje neslaganje. Tako da, što se kaže, utakmica je u toku - kaže Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

Muslimani kroz lobi ambasadora BiH pri UN čine sve kako bi rezolucija prošla. To je, kažu u Srpskoj, zlonamjerno prema srpskom narodu. Nezavisna komisija utvrdila da je da se u Srebrenici nije desio genocid. 

- Ako se kojim slučajem i usvoji rezolucija, ona neće imati nikakve posljedice, jer je ona neobavezujuća i zlonamjerna. Еvropska ekspertska grupa uglednih pravnika ustanovila je da nije bilo genocida, odnosno, genocidne namjere, već su stradali vojno obavezni muškarci, a žene i djeca su potpuno zaštićeni - smatra Rajko Kuzmanović, predsjednik ANURS-a.

Neobično je i da se ovakvom temom bavi Generalna skupština UN-a, a ne Savjet bezbjednosti. Očigledno je da je mnogima bilo jasno da ta priča po drugi put ne bi prošla u Savjetu bezbjednosti. 

- Mislim da uopšte nije plan da nešto bude obavezujuće jer znaju da je u tom nekom kontekstu teško izvodivo i da vjerovatno ne bi prošla kroz glasanje u Savjetu bezbjednosti. Ali ovdje se ide da se na neki način obezbijedi što značajnija podrška jer govorimo o jednom trenutku koji će završiti na Generalnoj skupštini UN-a u kontekstu priče kulture sjećanja - rekao je Bojan Šolaja, direktor Centra za međunarodne i bezbjednosne studije Banjaluka.

Ovo je bila tema i sinoć na sastanku najužeg rukovodstva Srpske i Srbije. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će poslati pismo predsjedavajućem Generalne skupštine UN-a u kojem će tražiti objašnjenje za kršenje svih procedura. 

Pratite nas i putem Vibera