Rodna kuća Gavrila Principa: Obnovljena i zaboravljena

  • 26.07.2015.21:58

Obnovljena i zaboravljena – tako bi se u jednoj rečenici mogla opisati sudbina rodne kuće Gavrila Principa u Grahovu. Iako je obnova koštala skoro 50. 000 maraka, danas je prepuštena sama sebi. Bez kustosa i čuvara.

Sreća u nesreći je nedostatak putnih oznaka od glavnog puta prema spomeniku, priča nam Principov potomak, Miljkan. To je možda i razlog što je do sada niko nije devastirao ili ukrao neki od preostalih eksponata.

“Ja sam ovdje 83. godine, a ovo je treća kuća ako sam je zapamtio, prva u kojoj se on rodio, druga za vrijeme partizana. Na svetu Petku je izgorjela i ovo je treća kuća”, kaže Miljkan Princip.

Nebrigu o ovom spomen područiju, opština je ranije pravdala nedostatkom finansija. Pa tako i potencijalne turiste koji bi eventualno obišli spomenik, nema ko da dočeka. Danas se o njemu brinu malobrojne komšije.

Temelji principove kuće do sada su preživjeli tri rata, a kuća je obnavljana isto toliko puta. Posljednji put, tragičnu sudbinu je doživjela prije dvije decenije, kada je srušena do temelja. A tog se Miljkan najviše i plaši – da se istorija ne ponovi.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!