ATV

Noise-pop sastav

Artan Lili za ATV: Tjentištu se vraćamo da se ne zaboravi šta su preci uradili za nas

 • Izvor: ATV
 • 16.05.2023. 12:21

Noise-pop sastav iz Beograda, Artan Lili, nastupiće 3. jula na OK stage-u, OK kampa na Tjentištu.

Poznati sastav je već nastupao na Tjentištu, a frontmen grupe, Bojan Slačala, je u intervju za ATV istakao važnost odražavanja OK Festa.

- Ako se ne varam ove godine je deset godina kako postoji Artan Lili, šta se to promijenilo od početka do danas i koliko ste kao bend i kao pojedinci sazreli u muzičkom smislu? 

"Najvažnije je da smo istrajali u ovome. Sve ostalo je došlo samo po sebi. Što se tiče sazrijevanja, srećan sam što se još uvek tražimo u cijeloj priči. Nadam se da će tako ostati zauvijek jer u stvaralačkom kontekstu ne želimo da nas zarobe iluzije samoostvarenja". 

- Tekstove pišete u ženskom rodu, da li vam to predstavlja otežavajuću okolnost ili je tokom pisanja tekstova to potpuno nebitno? 

"Potpuno je nebitno. Nekad su to tekstovi u ženskom, a nekad se odnose na oba roda. Najvažnije je da pjesma ima temu koja je zaslužila da se o njoj pjeva. Dakle, mora postojati razlog za pjesmu. To je ono kad vas nešto ili ushiti ili povrijedi i ponizi dovoljno jako za reakciju. Tad se događaju čuda (u poetskom smislu)!"

- Vaš rad je od početka imao jak društveni pečat i vaše pjesme su društveno angažovane. Ima li mjesta optimizmu ili treba pakovati kofere? Te koliko društveno angažovana muzika može da doprinese poboljšanju situacije u društvu?

"Mi smo odlučili da ostanemo ovdje i da se borimo. Znate, prosvjeta je opsežan i dugotrajan proces koji sadrži uzlazne i silazne putanje. Mi smo svjesni svoje uloge i misije i nije nam lako, ali kome je ikad bilo kad se radi o kulturi i umjetnosti na Balkanu!?"

- Već ste svirali u prelijepom ambijentu Nacionalnog parka Sutjeska na Ok festu. Kakve uspomene nosite sa tog mjesta te da li smatrate da ovaj festival nosi neku posebnu energiju upravo zbog lokacije u kojoj se održava? 

"U ovom slučaju istorijski kontekst daje geografskom na značaju. Važan je taj osećaj identifikacije sa žrtvama koje je neko nama blizak podnio na tom prostoru. I zato i dolazimo jer ne želimo da se ikad zaboravi šta su naši preci uradili za nas! To je i jedini razlog zbog kojeg pristajemo svirati ovde ovim današnjim generacijama. Da ne zaboravimo čijom smo zaslugom tu gdje jesmo, u svakom smislu."

- Uvijek se trudite da idete korak dalje, postavljate nove audio-vizuelne standarde, koncertno ste jedan od najangažovanijih bendova u regionu, šta je vaš pokretač? Kako danas u vremenu u kojem je sve dostupno napraviti nešto novo i uvijek otići stepenicu više? 

"To je domaći zadatak za bilo kog autora danas. Mi samo održavamo vatru nekih dobrih ideja i tako će biti dok nas bude. Sudbina umhetnika je vječni pokretač svega".

- Šta privatno slušaju članovi benda Artan Lili?

"Šaren je i dugačak spisak. Trudimo se da ispratimo sve, a ono što usvojimo da podignemo na neki novi, samo nama zadovoljavajući nivo!"


 • 19:52 Bez komentara

  Kratka, dinamična i zanimljiva emisija koja okuplja i iznosi video snimke neobičnih i nesvakidašnjih prizora i događaja iz cijelog svijeta. Izbor donosi novinar i reporter Goran Katić.

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Serija: Igra sudbine (12+)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:00 Serija: Istine i laži (12+)

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 21:45 Serija: Merdokove misterije (12+)

  Priča je smeštena u Toronto 1895. godine i istražuje zanimljiv svet Vilijama Merdoka, zgodnog mladog detektiva, koji koristi radikalne forenzičke metode poput skupljanja otisaka prstiju kako bi rešio neke od najjezivijih zločina u gradu. Iako mu se kolege podsemavaju zbog njegovog radikalnog pristupa i izložen je skepticizmu svog šefa inspektora Brekenrejda , Merdok je često jedini koji može da reši slučajeve.

 • 22:30 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.