Andreja Jovanović

Sjećate se Dijabole iz filma "Rane" - evo šta je radio poslije čuvene uloge

  • Izvor: mondo
  • 21.06.2022.18:45

Film "Rane" emitovan je 1998. godine, a kod publike je munjevitom brzinom ostvario veliki uspjeh, ali i danas zadržao mjesto jednog od najgledanijih domaćih ostvarenja.

Pored već poznaih i velikih glumačkih imena poput Dragana Bjelogrlića, Nikole Koje, Branke Katić, Mikija Manojlovića, Vesne Trivalić i mnogih drugih pred objektiv su tada prvi put stala tri glavna junaka - Milan Marić koji je glumio Švabu, pokojni Dušan Pekić koji se ostvario u ulzi Pinkija, ali i Andreja Jovanović koji je igrao Dijabolu.

Tužnog dječaka Dijabolu, sina Vesne Trivalić u filmu "Rane" odigrao je Andreja Jovanović. Pinki, Švaba i Dijabola odrastaju u istom kraju, međutim Dijabola je maltertiran u tom trouglu. 

Andreju poslije uloge Dijabole, više na velikom platnu niste mogli da vidite, a glumačku scenu zamijenio je muzičkom. Vremenom je postao jedan od traženijih bubnjara i muzičkih producenata na ovim prostorima i sarađivao je sa mnogim etabliranim domaćim bendovima.

Andreja je producirao nekoliko albuma grupe Kanda, Kodža i Nebojša, kao i mnogim drugim poznatim izvođačima u Srbiji. Svirao je sa mnogobrojnim bendovima kao što su Sevdah bejbi, Hypnotized i mnogi drugi.

Film "Rane" posvećen je generacijama rođenim "poslije Tita". Baziran je na istinitom događaju i prati sudbinu dva dječaka, Pinkija i Švabe, koji odrastaju u Novom Beogradu, u periodu od 1991. do 1996. godine.

Djetinjstvo glavnih junaka determinisano je sankcijama, blizinom rata i kriminalizacijom čitavog društva, koji udruženi stvaraju sasvim nov sistem vrijednosti.

Kao i mnogi njihovi vršnjaci, Pinki i Švaba već sa četrnaest godina ulaze u svijet kriminala. Idoli glavnih junaka su poznati beogradski kriminalci i TV šou "Puls asfalta" koji takvu felu ljudi dovodi u goste i stvara od njih medijske zvijezde.

Pinki i Švaba maštaju da jednog dana gostuju u svojoj omiljenoj emisiji i trude se, zločinima, da to zasluže. Nakon što uspijevaju u tome, njihov uspon u svijetu kriminala se prekida međusobnim sukobom. Švaba ispaljuje pet metaka u Pinkija, nesvjestan toga da svog najboljeg prijatelja ranjava u ista ona mjesta u koja je Hrist ranjen dvije hiljade godina ranije.

Pinki uspijeva da preživi i nakon izvjesnog vremena bježi iz bolnice, te poziva svog prijatelja na pomirenje. Pomirenje biva i više nego potresno - ranjeni dječak treba svom drugu, po nepisanom pravilu, da napravi pet potpuno istih rana kako bi se prijateljstvo obnovilo.


Tagovi: