Većina ljudi se barem jednom tokom života otruje hranom koja sadrži neke bakterije, parazite, viruse ili toksine. Evo kako da prepoznate simptome i koliko dugo oni traju.
Hrana može da se zarazi na mnogo načina. Da biste izbjegli trovanje hranom, kada pripremate namirnice, preduzmite mjere opreza: operite ruke, pazite da hrana bude dobro skuvana/pržena/pečena, nikako ne dozvolite kućnim ljubimcima da se "motaju" oko vas dok kuvate, pazite da sirovo meso ne dođe u kontakt sa namirnicama koje ne moraju da se kuvaju, oprezno čuvajte hranu na temperaturama predviđenim za svaku namirnicu.
Međutim, koliko god da vodite računa o hrani koju vi spremate, može se desiti da se otrujete hranom u restoranu, na primjer.
Simptomi koje ćete u tom slučaju osjetiti su mučnina, dijareja, povraćanje, bolovi i/ili grčevi u stomaku, znojenje, povišena tjelesna temperatura, glavobolja i osjećaj umora.
Simptomi trovanja hranom su najčešće isti kao simptomi norovirusa, koji se javlja kada dođete u kontakt sa bolesnom osobom ili kontaminiranom površinom.
Takođe, trebalo da imate na umu da su stariji ljudi, djeca i trudnice izloženi većem riziku od trovanja hranom jer je njihov imuni sistem slabiji.
U najvećem broju slučajeva, simptomi trovanja hranom traju između 12 i 36 sati, a ukoliko se poslije toga ne povuku, trebalo bi da posjetite ljekara.
(Mondo.rs)