Јован Лекић

Млади Бањалучанин полако осваја Америку

 • Извор: Независне
 • 22.02.2024. 22:41

Један од најбољих бх. пливача, Јован Лекић, иначе рођени Бањалучанин је прошле године одлучио да пливачку, али и академску каријеру настави на Универзитету Лузијана (САД).

Овај 20-годишњак је већ показао класу на разним такмичењима и већ полако осваја срца Американаца. 

Тренутно је на такмичењу у Алабами, то је шампионат југоисточне конференције (СЕЦ). Пливао је јуче на 500 јарди слободно у вреену 4,13.93, те тиме оборио рекорд свог Универзитета за шест секунди. Када се то вријеме конвертује на 50 метарски базен и на 400м слободно његово вријеме износи 3,46.63 и носи 915 ФИНА бодова. Био је члан штафете свог Универзитета која је поставила такође рекорд на 4×200 јарди слободно с временом 6:17.53. Јован је пливао као друга измена.


Претучен Худа Компани

Претучен Худа Компани

Иначе, Јован се сјајно снашао у САД. Завршио је први семестар, вриједно тренира, спрема се за такмичења, али и учи. У марту је и плану да наступи на Канада Опен, такмичење на 50 метарском базену, гдје се нада добром резултату који би му могао донијети и пласман на Олимпијске игре.

Подсјетимо, Јовану Лекићу је у августу 2022. године укинута двогодишња суспензија против допинга, након чега се млади бањалучки пливач вратио се највећој љубави-пливању. Послије великог разочарења које је доживио тада Лекић се се одлучио да нема сврхе остати у БиХ.  Јован Лекић је 2021. године на Европском првенству за јуниоре у Риму одушевио бх. јавност освојивши двије медаље. Био је сребрени на 400 метара слободно (3:50,79) и бронзани на 200 слободно (1:48,46). Недуго затим, услиједио је велики шок за младу пливачку сензацију.

Био је позитиван на хигенамин, те је суспендован на двије године од стране Агенције за антидопинг контролу БиХ, али је Међународни суд за спортску арбитражу (ЦАС) по жалби пресудио да забрањена супстанца није наведена на етикети суплемента прије тренинга који је конзумирао.


Стигла прва рода и најавила прољеће

Стигла прва рода и најавила прољеће

ЦАС му је смањио суспензијуса двије године на минималних шест мјесеци, што је велика побједа Лекића и његовог тима из којег су од првог дана тврдили да одлука није праведна, а посебно су били кивни на Агенцију за антидопинг контролу БиХ која нити једног тренутка није помогла да се овај случај ријеши, јер је било очигледно да тада малољетни Јован ненамјерно узео поменути препарат, чак више првобитно су предлагали четверогодишњу суспензију, а затим су изрекли казну од двије године која је направила велику и неизмјерну штету у том тренутку једном од најталентованијих пливача Европе. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 19:42 Спорт

  Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

 • 19:49 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:50 Временска прогноза

  Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

 • 19:52 Без коментара

  Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

 • 19:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 20:00 Лутрија РС, Лото

  Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.