Kvalifikacije za Mundobasket

Srbija preživjela rafal Letonije, Jagodić-Kuridža za pobjedu

  • Izvor: B92
  • 25.11.2021.22:16

Košarkaši Srbije slavili su u prvoj utakmici kvalifikacionog ciklusa za Mundobasket 2023. godine.

Srbija 101 – Letonija 100, to je bio konačni rezultat prve kvalifikacione utakmice za predstojeće Svetsko prvenstvo u košarci.

Letonija je fenomenalno otvorila utakmicu, gotovo bez greške, pošto su u prvoj četvrtini promašili samo jedan šut (bilo iz igre bilo sa penala) i ubacili 33 poena, dok je Srbija "ostala" na 28.

Čak i nije bila toliko loša odbrana Srbije tada koliko su Letonci precizno šutirali (12 od 13 za 10 minuta), a nije pomogao ni tajm aut koji je zvao Svetislav Pešić.

Druga četvrtina počela je sa dva uzastopna promašaja Letonaca i dva brza koša Srbije, pa je Luka Banki zvao minut odmora nakon 2+1 situacije Marka Jagodića Kuridže uz asistenciju Teodosića.

Ponovo su Letonci počeli da pogađaju u serijama, ali se Srbija probudila, uspjeli su Avramović, Teodosić i Smailagić da pogode neke veoma važne šuteve i priđu na 43:44, pa potom i da izjednače na 46:46.

U tom momentu dolazi nekoliko čudnih sudijskih odluka i važnih pogođenih šuteva Letonije pa se na "veliki odmor" otišlo sa rezultatom nepovoljnim po Srbiju – 52:56.

Drugo poluvrijeme je počelo oštrim faulom nad Milošem Teodosićem, a uslijedila su još dva brza faula i Letonci su umalo ispunili bonus za 30 sekundi igre u trećoj četvrtini, da bi potom Teodosić pronašao Avramovića za novo poravnanje 58:58.

Igralo se uz dosta oscilacija u narednih nekoliko minuta, trojke su Letonce održavale u vođstvu, dok je Srbija na različite načine pokušavala da uzvrati i čak imala vođstvo 74:70 da bi Lomaž četvrtom trojkom donio 74:75 i vođstvo Letonaca, pa je Zagorac trojkom u posljednjoj sekundi donio vođstvo 77:75.

U posljednjoj četvrtini je viđena velika drama. Letonci su u nekoliko navrata imali po sedam poena prednosti, a da stvar bude još gora povrijedio se i Alen Smailagić koji je na nekih 5 minuta prije kraja otišao u svlačionicu i više se nije vraćao.

U posljednja dva minuta je prvo Ristić pogodio šut pod faulom, pa Jagodić Kuridža i onda je košarkaš Partizana Rodion Kuruc častio Teodosića petom ličnom i slobodnim bacanjima poslije kojih je na semaforu pisalo 100:98.

Letonci uspijevaju da izjednače, 100:100, pa Jagodić-Kuridža sa linije penala donosi pobjedu 101:100 u prvom kvalifikacionom meču.

Teodosić je bio najefikasniji sa 21 poenom, a pratili su ga Avramović sa 17, Jagodić-Kuridža sa 16 i Alen Smailagić sa 15 poena.

Na drugoj strani, Lomaž je ubacio 33 poena, a po 17 imali su Bertans i Grazulis.


Tagovi: