ATV

Drugo uzastopno finale

Dobojlija Andrej Nedić u finalu ITF Fjučers turnira u Brčkom

  • Izvor: ATV
  • 27.05.2023. 15:26

Andrej Nedic (ATP 1187), prošlonedeljni osvajač ITF Fjučers turnira u Prijedoru nastavlja svoj teniski uzlet na seriji BH Fjučers turnira.

Nakon 1.kola u kojem je bez vecih problema savladao Radojicic Andreja iz Srbije, rezultatom 6/1,6/0,  u 2.kolu imao ozbiljan i tezak ispit: Sebastian Sorger (ATP 769) mlada nada austijskog tenisa bio je izraziti favorit protiv Nedića dok im se nisu reket ukrstili na terenu.

Brilijantnom i disciplinovanom igrom, diktirajuci svoj tempo cijelo vrijeme meča, najveća nada tenisa Republike Srpske ali i BH tenisa u ovom trenutku Andrej Nedić, ponovo je pokazao da posjeduje kvalitet za najvece domete savladavši Sorgera rezultatom 6/1, 6/3.

Nedicu je to bio 22 ATP bod ove sezone

Jutros je u nastavku meča, koji je zbog kiše bio prekinut, u četvrtfinalu turnira savladao odlićnog Radomira Tomica iz Zvornika, još jednog talentovanog igrača novog talasa srpskog tenisa u BiH.

Rezultatom 7/5,7/5 pobjedio je Nedic ali da je pobjeda otišla i na stranu Tomića, ne bi bila nezaslužena jer su naša dva mladića odigrala sjajan meč kao i cijeli turnir.

Radomir Tomic je plasmanom u četvrtfinale osvojio 2 nova ATP boda.

Polufinalni meč u kojem su se danas u 13.00 časova sastali Rus Kirill Kivattsev (ATP 630) i Andrej Nedic (ATP 1187) donio je novu radost za naš tenis.

Brilijantnom igrom u prvom setu koji je završen za samo 22.minuta igre završen rezultatom 6/0 u korist Nedića. 

Drugi set je donio mnogo vecu neizvjesnost, nakon 2:0 Kivattsev je zaigrao mnogo bolje i okrenuo rezultat na 2:4.

Kod rezultata 3:5, Kivattsev je osvojio svoj servis gem čime je i završen drugi set rezultatom 3:6.

Treći set donosi mnogo bolju igru Nedića u odnosu na drugi set. Set je otvorio servis gemom i sto su čuvajući svoje servise stigli do 2:1, Nedić pravi brejk i ubrzo stize do rezultata 5:2 a nakon toga Kivattsev odvaja servis za 5:3.

Nedić je odlično odigrao svoj servis gem i posljednji ovog meča, nakon prve neiskorištene meč lopte, drugu je iskoristio i sasvim zasluženo, rezultatom 6/0,3/6,6/3 obezbjedio plasman u finale ITF Fjučers turnira u Brčkom.

Velika pobjeda za Andreja Nedića, za njegov Teniski klub DOBOJ, TSRS i TSBIH!

Podsjetićemo, Nedic je povremeni član Dejvis Kup reprezentacije BiH a Tomic juniorske ali nema sumnje da ovim momcima treba ukazati priliku i pružiti maksimalnu podršku od strane Teniskog saveza Republike Srpske a pogotovo Teniskog saveza BiH, koja do sada od strane krovnog saveza nije bila na zadovoljavajucem nivou.

Nedićev matični klub TK Doboj se ranije, u više navrata, obracao TSBIH u cilju sticanja podrške i finansijske potpore te dobio neka obećanja koja većim dijelom nisu ispunjena iako je jasno izrazio želju da svoju karijeru gradi nastupajuci za zemlju u kojoj je rođen.

Prema informacijama koje smo dobili, Teniski savez Republike Srpske koji je jedan od dva osnivača Teniskog saveza BiH, nakon odličnih rezultata Andreja Nedića radi na projektu obezbjeđivanja sredstava za nastup ovog igrača na što većem broju Čelendzer turnira.

Nadamo se da će i Teniski savez BiH dati svoj doprinos i uključiti se u projekat daljeg razvoja ne samo Andreja Nedica, Aziza Kjametovića, Nemanje Maleševića, Radomira Tomica, Vladana Tadica već i svih drugih talentovanih tenisera koji već koliko sutra treba da budu nosioci igre teniske reprezentacije.