Run and more weekend

Kenijci pokorili banjalučke ulice

  • 20.04.2019. 19:52

Trkači iz Kenije pokorili su banjalučke ulice na polumaratonskoj trci. Prvi je kroz cilj, na tvrđavi Kastel, nakon sat vremena, dva minuta, 32 sekunde i 21 istrčanog kilometra prošao Pol Tiongik, a koji minut kasnije pridruži su mu se njegovi sunarodnjaci Noel Hitiman i Evans Kipngetič Tanui. Za potpuno kenijsko slavlje pobrinule su se i dame iz ove države. Najbrža je bila Ivine Lagat, dok su iza nje stigle Rut Nundu Mbata i Gledis Žepkuriu Bivot.  

"Bila je ovo zaista dobra trka za mene i prezadovoljan sam zbog pobjede. Dao sam sve od sebe u to se isplatilo," rekao je Pol Tiongik, pobjednik polumaratonske trke. 

"Želim da se zahvalim svim trkačima koji su nastupili danas. Drago mi je zbog pobjede. Uživala sam tokom trke," kaže Ivine Lagat, pobjednik polumaratonske trke u ženskoj konkurenciji.

Trkače je na cilju pozdravljao i Amel Tuka, najbolji bh atletičar, kojem je ove godina dopala uloga promotera festivaala “Run and more weekend.”

"Želim da pohvalim cjeokupnu organizaciju i sve volentere koji su dali svoje veliki doprinos. Ovo je zaista jedna lijepa sportska priča, i promocija atletike i sporta," rekao je Tuka.

Banjalučkim ulicama, u okviru festivala “Run and more weekend” trčalo se i na 10 kilometara, a među trkačima na ovoj dionici našao se i Alen Šeranić, ministar zdravlje i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske. Zadovoljan ostvarenim rezultatom, kaže da je na ovaj način pokušao da da svoj mali doprinos podizanju svjesti o zdravom načinu života. 

"Osjećaj je divan, možda ovo nije moja poslovna obaveza, ali moja uloga jeste da promovišem zdravlje. Ovo je jedan način kako želim svojoj djeci i svima ostalima da budem primjer i da pokažem da lična odluka i motivacija može da promijeni mnogo kada želimo da utičemo na svoje zdravlje. To jeste divan dan za Banjaluku i njene goste i nadam se ćemo imati priliku da u još gradova zajedno trčimo," rekao je Šeranić. 

Priznanja najbržim trkačima uručio je Vlatko Vukotić, portparol kompanije “Prointer”, koja je bila generalni sponzor trkačkog festivala, a Vukotić kaže da je najveći benefit manifestacija nalik ovoj što iznova bude sportski duh. 

"Najvažnija korist ovog događaja je što Banjaluka iz godine u godinu diše, što je u sportskom duhu, i što sve više ljudi vidimo da trči i da se bavi rekreacijom, naročito mlađe generacije. Zato treba da podržimo ovakve događaje," rekao je Vukotić.

Svoju trku, i ove godine, imali su oni najmlađi koji su se okupili na "Bambini maratonu", a organizatori su se pobrinuli da za sve učesnike ne manjka dobre zabave unutar zidina tvrđave Kastel.