Ljubiša Majdov za ATV: Trening je kao matematika, nema nove lekcije ako propustiš čas

  • 16.05.2020. 20:30

Prije samo nekoliko mjeseci, Ljubiša Majdov uveliko je, sa sinom Nemanjom, kovao plan kodnog naziva "napad na olimpijsku medalju", ali s napadom Kovida 19 na planetu, sve je stalo.

Olimpijske igre prolongirane su za narednu godinu, a u paketu s njima otkazana ili prolongirana su i ostala sportska takmičenja, pa tako i ona na tatamiju. Ipak, jedan od najboljih trenera sa ovih prostora poručuje da nema mjesta za pesimizam i da, uprkos svim problemima, u svemu treba naći vedriju stranu.

"Svi su pravili "pikove" za Olimpijske igre, imali su svoje planove i programe, a to je sada sve palo u vodu. Šta da se radi, kako nama, tako i svima ostalim. Treba gledati pozitivno. Bićemo godinu dana stariji, godinu dana jači. Saniraćemo povrede koje imamo. I to je pozitivna stvar koju možemo da izvučemo iz svega što imamo", rekao je Ljubiša Majdov, trener Džudo kluba "Randori".

Ljubiša kaže da je neminovno da pauza bez treninga ostavi traga na sportistima. Mišljenja je da će trenerima ekipnih sportova biti teže da svoje takmičare vrate u formu nephodnu za vrhusnke dometa od onih koji se bave indvidualnim sportom. Kaže da je svaki dan bez punog treninga teško nadoknadiv, pa poručuje da trenersku struku po povratku sa pauze očekuju dani puni izazova. 

"Rad sa sportistim je kao matematika. Radiš pet časova, propustiš dva i onda hoćeš da nastaviš. Ne možeš da nastaviš zato što su propuštene lekcije. To se sada desilo nama. Mi smo bili u nekoj fazi priprema, a sada je sve palo u vodu. Ja, recimo, imama sreću da živim sa jednim od svojih takmičara pa imam uvid u njegov kompletan rad i sve ostalo tokom pauze. Međutim, mnogi treneri nisu u takvoj situaciji. Ne mogu da prate režim ishrane svojih takmičara, ne mogu da prate da li im takmičari ispunjavaju zadani plan program i tome slično. Mislim da trenersku struku očekuju neki problemi, ali za profesionalce sve ima da se svede na to da kreće od nule", istakao je Ljubiša Majdov.

Džudo kao sport pun kontakta, biće pod posebnom lupom svih onih koji su zaduženi da upale "zeleno svjetlo" za povratak takmičenja. Majdov kaže da je sreća u svemu što su Svjetska i evropska džudo federacija među najorganizovanjim u svijetu sporta, pa očekuje da će povratak na tatami proteći u najboljem redu bez bojazni po zdravlje svih aktera, a smatra da će se prva džudo takmičenja na planetarnom nivou organizovati tek krajem godine.