Košarkaški trener

Mikeš za ATV: Nije realno da se prvenstvo nastavi

  • 26.03.2020. 19:44

Stanje u Rumuniji izazvano korona virusom isto je kao i u većini evropskih država, a trofejni BH trener Zoran Mikeš, prinudni odmor van košarkaškog terena provodi sa porodicom u kućnoj izolaciji.

Od juče su, kaže uvedene oštrije mjere, pa je kretanje dozvoljeno samo kako bi građani otišli do prodavnice ili apoteke. Dodatni problem u Rumuniji predstavlja što se virus pojavio u bolnicama i dosta ljekara je zaražno, kaže Mikeš, ali Rumunske vlasti pokušavaju da situaciju drže pod kontrolom. 

A pod kontrolom trener Sepsija pokušava da drži i količinu informacija koje svakodnevno pristižu sa svih krajeva svijeta, ali su televizor i telefon kaže, trenutno jedini prozor u svijet. Slobodno vrijeme koristi i za neke stvari za koje tokom sezone nema baš puno vremena. 

"U kući smo, cijela porodica. Igramo društvene igre, gledamo filmove. Ja lično kad je u pitanju moj posao, pokušavam da dovedem u red neke stvari koje ne može čovjek tokom sezone, kada je sezona vrlo aktivna i dosta je putovanja i utakmica, da složim svoje dokumente, tako da izloaciju koristim i u te svrhe", kaže Mikeš za ATV. 

Regularni dio sezone za košarkašice završen je osmog marta, nakon čega je prvenstvo u Rumuniji suspendovano do polovine aprila, dok je u muškom šampionatu ostalo da se odigra još nekoliko kola. Međutim, pitanje je da li će se prvenstvo uopšte i nastaviti, a Mikeš smatra da za to postoje vrlo male šanse. Prije nego je sport stao u cijelom svijetu, njegov klub Sepsi, bio je lider na tabeli.   

"U ženskoj košarci mi smo bili ubjedljivo na prvom mjestu. Ne znam šta bi bilo ispravno. Mislim da smo mi, s našim igrama, zaslužili prvo mjesto u regularnom dijelu. Osvojili smo i Kup ove sezone, igrali smo odlično i u Evropi, tako da mislim da smo bili i najveći favoriti za osvajanje prvenstva. Naravno da je to najljepše ostvariti na terenu i kroz plej-of, ali ako prvenstvo treba da bude zaključeno i završeno, ako bi mi bili proglašeni prvacima Rumunije, mislim da bi to bilo apsolutno zasluženo", smatra Mikeš.

Ukoliko bi prvenstvo i bilo nastavljeno to bi predstavljalo veliki problem klubovima i igračima, smatra Mikeš, jer bi bilo nemoguće da igrači nakon duge pauze, ponovo uđu u takmičarsku formu, a rizik od povreda bio bi prevelik.

"Mislim da bi bilo previše rizično, tako da koliko god da igračice rade i koliko god im mi možemo pomoći u smislu nekog individualnog programa u kućama, mislim da to ovog momenta nije dovoljno. Ja se samo mogu nadati da u nekom narednom periodu, kada se situacija potpuno smiri, da će sportsiti moći da nastave normalno sa svojim pripremama i treninzima, da se spreme za narednu sezonu", kaže Zoran Mikeš. 

Zoranu Mikešu ovo je sedma sezona na klupi rumunske ekipe Sepsi iz Sfantu Džordža, malog mjesta koje živi za košarku, a koje je ovaj trener rodom iz Banjaluke vratio na košarkašku mapu, ne samo u Rumuniji nego i Evropi. Sa njim na klupi, Rumunke su osvojile četiri titule šampiona države i pet Kup takmičenja, dok su u Evrokupu, ove sezone zaustavljene u osminifinala.

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм