Komemoracija Marijanu Benešu

Po želji slavnog boksera ispraćaj uz himnu "Hej Sloveni" FOTO

  • 07.09.2018. 07:48

U Banskom dvoru u Banjaluci u toku je komemoracija preminulom Marijanu Benešu.

Veliki broj ljudi iz sportskog, kulturnog i političkog života prisustvuje komemoraciji jednoj od najvećih zvijezda jugoslovenskog sporta.

Zajedno su se sa mnogo emocija prisjetili života i karijere boksera koji je simbol Banjaluke.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić koji je rekao da se Banjaluka oprašta od jednog od najvećih sportista.

"U ime građana danas smo ovdje da odamo počast, ponosni smo što smo imali ovakvog čovjeka. Iako je rođen u Beogradu uvijek smo ga smatrali svojim", rekao je Radojičić.

Naveo je da vjeruje da će gradske vlasti donijeti odluku da bar jedna ulica u Banjaluci nosi ime Marijana Beneša.

"Dragi šampione. Posebna mi je čast da se oprostim od tebe onako kako si želio, bez plača. Stavio si sebe na listu velikana koje će spominjati buduće generacije. Ispričaću anegdotu: "Često je trenirao sa drugim sportistima. Jednom se borio sa čovjekom od 125kg iako je on imao manje od 70. Izgubio je, ali odmah tražio revanš i tako postavio primjer drugim sportistima", ispričao je Mile Šestić, dizač tegova i veliki prijatelj Marijana Beneša.

Mnogi nisu mogli da zadrže suze kada je na ekranu prikazana čuvena borba iz banjalučkog Borika protiv Zilbera Koena. Pobjedom u tom meču Beneš je postao profesionalni evropski šampion.

Potom je uslijedila himna Jugoslavije "Hej Sloveni" što je bila želja legendarnog boksera i tada se Banskim dvorom prolmio aplauz. Himna je Marijanu Benešu u čast svirana danas po 40. put.

Legendarni bokser Marijan Beneš biće sahranjen danas u 14.00 na groblju "Sveti Marko" u Banjaluci.

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.