Izvještavao iz Rusije

Skandal potresa HRT: Ćosić preprodavao karte za finale Svjetskog prvenstva?

  • 06.09.2018. 16:34

Svjetsno prvenstvo posljednje je veliko koje je prenosilo HRT jer je javna televizija izgubila prava prenosa hrvatske reprezentacije.

Incident u kojem su, prema dostupnim informacijama, učestvovali dugogodišnji komentator HTV-a i reprezentacije Drago Ćosić te koordinator Saša Dedić prava je slika za kraj programa koji je državni komentator Ćosić godinama servirao u prenosima reprezentacije, piše Index.

Naime, danas mu se sprema iznenadni otkaz jer je prema informacijama koje su procurile iz vrha HRT-a "dilao" karte za finale SP-a između Hrvatske i Francuske u Rusiji, gdje je izvještavao s utakmica te iz kampa hrvatske reprezentacije. 

FIFA je, kako se saznaje, stopirala preprodaju četiri ulaznice za finale, koje su na sebi imale serijski broj korporativnog kontingenta. Lako je ustanovljeno da pripadaju EBU-u, krovnom europskom udruženju javnih servisa te da su raspoređene njihovom članu HRT-u.

U Direkciji HRT-a s tim nisu bili upoznati jer ulaznice je zatražio Ćosić. Kako saznaje Index iz izvora s Prisavlja, on se pravdao da ih je podijelio, a riječ je navodno o 40 ulaznica za finale SP-a. Ćosić ih je preuzeo i raspodijelio prema vlastitom nahođenju. 

Kaže da nije preprodavao, već dijelio. Cijena jedne iznosila je više hiljada evra.

Ova afera buknula je, piše Index, odmah nakon Svjetskog prvenstva. HRT dva mjeseca šuti, a odgovora nema ni jutros, nakon što je priča puštena u javnost, prenosi ovaj portal. 

U PR odjeljenju na HRT-u očito vlada panika. Drago Ćosić trebao je biti u Portugalu, gdje reprezentacija Hrvatske večeras igra prijateljsku utakmicu i izvještavati s događaja za Dnevnike. No u posljednji tren HRT ga je maknuo s puta. Ćosić se jutros nije javljao na pozive, a Index ke upite poslao na HRT i prema FIFA-i te EBU-u. 

Zaposlenik javne televizije u poziciji švercera FIFA-inim ulaznicama povod je za duboke sankcije i očekuje se da će HRT i žestoko reagovati, posebno nakon što je priču pustio u medije. Naime, iako državna televizija još ne odgovara na službene upite, jasno je kako je informacija o internoj istrazi protiv Ćosića na Prisavlju izašla iz uskog, rukovodećeg kruga.

Ćosićeve kolege su većinom šokirani događajem, a mnogi su i pogođeni zbog dobrog posla koji je ekipa odradila u Rusiji. Ćosićeva opravdanja mnogi smatraju sramotnima. Index je pitao HRT da li je čitav slučaj prijavljen nadležnim istražnim institucijama.

Kako je za sada moguće čuti iz izvora na HRT-u, Ćosiću prijeti otkaz, ali HRT je spreman tražiti i naknadu štete. Riječ je o velikom skandalu koji je poprimio međunarodne razmjere. Na HRT-u su Ćosiću navodno već pronašli i zamjenu. 

Ćosić se danas Indexu zahvalio na pozivu i odgovorio da u skaldu sa savjetom advokata, neće ništa komentarisati. 

"Biće prilike", kazao je. 

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.