Mile Kovačević

Smanjenje broja klubova konkretan korak ka napretku fudbala u Srpskoj

  • 09.07.2019. 19:43

Predsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević smatra da je smanjenje lige na deset klubova konkretan korak ka napretku fudbala u Srpskoj i podizanju kvaliteta lige. Sada imamo situaciju da tri kluba žele u Premijer ligu i tamo će otići spremni, ne da budu epizodisti, već da budu stalni učesnici. 

Tema generalnog sponzora Prve lige je ponovo aktuelizovana.

- Ovako nećemo naći sponzora. Strijepimo hoće li svi klubovi završiti Prvu ligu, jer su neki tražili način da ne opstanu i da izađi iz takmičenja. Tako novac nećemo naći. Svi ovi rezovi su bolni, ali su usmjereni za samo jedan cilj, a to je da Prva liga RS ima neki standard - rekao je Kovačević.

Još jedan od problema su prazne tribine. Fudbal koji igraju naši prvoligaši nije mamac za publiku.

- Prvu ligu Republike Srpske gledao od 100 do 200 gledalaca. Smo kvalitet fudbala i infrastruktura doprinijeće većoj posjeti. Ono što fudbal prikazuje ne privlači ljude. Borba za opastanak ni borba za šampiona nije dovela ljude. Moramo raditi na napretku. U ovoj reorganizaciji je fudbal podignut na viši nivo. Radom Saveza nismo odredili nijednu poziciju klubova u ligi", kaže Kovačević. 

Fudbalski savez uvodi i novine koje se tiču praćenja Prve i druge lige. Utakmice ovih rangova biće uživo praćene na sajtu Saveza. Generalni sekretar Goran Ćejić govorio je u uspjehu mlade reprezentacije Republike Srpske do 13 godina.

- Uspostavili smo sistem reprezentativnih selekcija, iz kojih je izrastao nemali broj igrača koje su naši klubovi kroz selektiranja Saveza dobili kao gotov proizvod - rekao je Ćejić.

Klubovima Prve i Druge lige biće dodijeljene lopte na bazi sponzorstva. Onima iz trećeg ranga Savez će pomoći u edukaciji trenera, konkretno za C licencu koja je obavezna. Predsjednik Kovačevića kaže je prethodna sezona bila jedna od najnapornijih, ali da je Savez odradio dobar posao. Ponovio je da se naredne godine neće ponovo kandidovati za mjesto prvog čovjeka srpskog fudbala. 

Fudbalski klub Jedinstvo Žeravica je na vrijeme odustao od takmičenja u Prvoj ligi Republike Srpske i zbog toga ne snosi posljedice.

-Fudbalski klub Jedinstvo je u predviđenom roku od osam dana obavjestilo Savez da ne ide u viši rang. To je urađeno prema pravilniku i zato ne snose posljedice. Oni su pošteno igrali do kraja i treba drugi klubovi da se zapitaju kako klub koji ima 15.300 maraka podrške uspije da bude ispred njih u takmičenju a opštine im daju puno više novca – istakao je Kovačević koji je i prvi čovjek kluba iz Žeravice.

Umjesto Jedinstva u Prvoj ligi će igrati Tekstilac iz Dervente koji je bio prvi ispod crte prošle sezone.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)