Pakleni plan navijača Dinama

Stravično otkriće poslije 30 godina: Imali su dogovor da ubiju Piksija!

  • 11.05.2020. 16:56

Jedna neodigrana fudbalska utakmica ušla je u istoriju. Tog 13. maja 1990. godine na Maksimiru je počeo raspad bivše Jugoslavije!

Crvena zvezda je je gostovala Dinamu, a niko nije ni slutio šta će se dogoditi na fudbalskom terenu.

U jednom momentu navijači Dinama provalili su na teren i krenuli prema Delijama. Tek tada se uključila policija i počeo je obračun u kom je tada golobradi fudbaler Zagrepčana Zvonimir Boban skočio i udario policajca Refika Ahmetovića. Bio je to udarac koji je u svijetu odjeknuo više nego i jedan Bobanov volej.

"Mogao sam ga ubiti. Napao me na radnom mjestu. Kuže ga je spasio jer ga je odvukao od mene. Mi smo htjeli da smirimo situaciju, a Boban je pozivao "Bed blu bojse" na teren. To je bilo režirano. Imao sam napunjen pištolj i kolege su me nagovarale da pucam, ali nisam htio. Da se utakmica nastavila, bilo bi mrtvih", ističe policajac Refik Ahmetović, a prenosi "Jutarnji list".

Fudbalska utakmica prerasla je u užas koji je godinama kasnije okarakterisan kao jedan od raspršivača ratne atmosfere na prostoru bivše Jugoslavije.

Tri decenije kasnije, otkrivena je priča, odnosno pakleni plan navijača Dinama, poznatijih kao "Bed blu bojsa" koji su željeli da naude jednom od najboljih Zvezdinih fudbalera - Draganu Stojkoviću Piksiju.

Bivši policajac je onda ušao u detalje planiranog napada na srpskog fudbalera.

"Kad smo malo stegli BBB-ovce koji su sa sjevera utrčali na teren i pitali ih što ih je natjeralo na divljanje, čuli smo sljedeće: "Imali smo dogovor da ubijemo Piksija!". Svi su govorili isto, kako su dobili naredbu da ubiju Dragana Stojkovića. No, kako je ubrzo došlo do promjene vlasti, promijenile su se i policijske uprave pa niko nije insistirao na tome da se otkrije naređenje o Piksijevoj likvidaciji", rekao je Ahmetović, a prenio je "Jutarnji list".

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?