Sprema li Izetbegović paravojne snage?

  • 25.11.2017. 20:11

Bakir Izetbegović  ilegalno obučava paravojne snage- osvanulo je u Večernjim novostima.

U beogradskom listu piše da je obuku  prošlo više od devet hiljada mladih Bošnjaka, da je njih pet hiljada već zadužilo uniformu i oružje, i da streljanje vježbaju u specijalno izgrađenim streljanama. Dodaje se i da se na sastanku na Jablaničkom jezeru, na kom je bio i Izetbegović, pričalo o vojnoj obuci mladih Bošnjaka. I ATV redakcija je dobila ekskluzivne fotografije, koje, navodno, prikazuju pripadnike paravojne formacije "Crna munja", na obuci u cazinskoj krajini. Navode iz Novosti, Izetbegović pred kamerom ATV-a nije potvrdio, ali ni demantovao.

"Od nas nikada problem neće doći, uvijek će biti pružena ruka, evo upravo na liniji antifašizma i suživota, a drugo je da nikad nećemo dopustiti da se BiH podieli, da jedna Srebrenica, Tomašica, Prijedor neće biti ništa drugo nego BiH", rekao je Izetbegović.

I Predsjednik Srpske je načuo da Izetbegović priprema vojsku. Poznato je, poručuje Milorad Dodik, da među Bošnjacima ima političara koji su spremni na rat, i napad na Republiku Srpsku. Kaže da posjeduje informacije da se u bošnjačkim redovima formiraju razne organizacije kojima je cilj vojni obračun sa Srpskom. U jedno je siguran, ukoliko su navodi o obuci tačni, u pitanju su ilegalne radnje.

"Nisam upoznat sa detaljima, ne zanima me šta o tome misli Bakir Izetbegović, ali u svakom slučaju ako postoje takve stvari koje ste vi naveli, onda je to ilegalna struktura koja je van sistema i van bilo kakve javne kontrole", kazao je Dodik.

Srpski član predsjedništva BiH, Mladen Ivanić, vijest o ilegalnoj vojsci nije htio da komentariše, jer, kaže, o tome ništa nije čuo. Lideru SDS-a Vukoti Govedarici sve liči na još jednu igru između Izetbegovića i Dodika, međutim ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić poručuje da će sve dobro ispitati.

"Ozbiljno analiziramo, a nakon toga ćemo provjeriti određene stvari i činjenice, i onda ćemo s tim izaći u javnosti. Za sad ne bih mogao ništa konkretno da kažem, jer to je prva informacija koju sam ja čuo na način na koji je objavljena, putem medija", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbejdnosti BiH.

Vijest se pojavila u jeku napetosti oko Haga, a Novosti podsjećaju da je i bivši general Armije BiH Atif Dudaković, nedovano otvoreno pozvao Bošnjake da se naoružaju. Prije samo nekoliko dana, Izetbegović je za Dojče Vele izjavio da je dužnost svakog patriote da na sve raspoložive načine brani BiH.

U redakciju ATV-a nakon emitovanja priloga dana 26.11.2017. stigla je reakcija sljedećeg sadržaja:

"Lijep pozdrav, ja sam predsjednik AIRSOFT kluba "Crna munja" Haris Mehić i ovim putem bi da zahtjevam demantij na skandaloznu vijest o navodnom pripremanju vojske od strane Bakira Izetbegovića. Mi se ne bavimo politikom, niti nas zanimaju vaše ratnohuškačke igrice i predizborna kampanja.

Međutim, u ovom prilogu se direknto spominje nas airsoft klub, gdje ste zloupotrijebili naše ime i naše slike, te slike naših gostiju, jer smo mi u Ministarstvu pravde USK prijavljeni kao firma koja organizuje privređivanje iz oblasti sporta.

Iako smo dostupni javnosti od 0-24 i sve šta radimo radimo javno, vi nas niste kontaktirali već ste nas odmah prozvali "PARAVOJNOM FORMACIJOM" što je za nas preteška uvreda, a i što nam se može odraziti na poslovanje. Tako da ćemo vas u slučaju da ne demantujete ovaj skandalozan prilog tužiti po više osnova. Imate 24h da demantujete sve u vezi AIRSOFT KLUBA "CRNA MUNJA" ili se vidimo na sudu. Hvala".