Slava najvećeg grada Srpske

Banjalučani obilježili Spasovdan

 • Izvor: ATV
 • 25.05.2023. 16:54

Njegovanjem tradicije, prenošenjem običaja s koljena na koljeno, čuvaju se iskonske vrijednosti. Znaju to i Banjalučani. Kažu, Spasovdan je poseban dan jer je to slava i grada i hrama.

Grad i Eparhija zajedno slave Spasovdan. 

"Mogu da kažem u ime naše Banjaluke, da mi sa svetovne strane dajemo svoj maksimum da pomognemo i duhovnoj strani, da obnavljamo naše svetinje, da gradimo naše hramove. Evo danas ova naša svetinja i ljepše i bolje još svijetli", kaže Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Nakon liturgije koju je služio episkop banjalučki Jefrem, osveštano je žito i slavski kolač.

"Da se svi potrudimo da budemo saradnici Božiji na djelu njegovom. Ako tako budemo radili, Bog će nam pomoći i biće nam bolje", rekao je vladika.

Upriličena je i litija oko hrama. 

Banjaluka je pokazala ljubav, poštovanje i jedinstvo, okupivši se oko pravoslavne crkve, poruka je generalnog direktora UKC-a. 

"Prelijep je osjećaj biti dio ove manifestacije u glavnom gradu, prelijepoj Banjaluci gdje smo svi pokazali jednu ljubav, poštovanje, jedinstvo i gdje smo se svi okupili oko onog što je najbitnije, oko naše crkve", kazao je Vlado Đajić, direktor UKC-a Srpske. 

Stotine pravoslavnih vjernika okupilo se danas da proslavi jedan od najvećih praznika-Spasovdan.

U duhu tradicije, proslava se nastavlja i sutra na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja sa početkom u 19 časova, a uz bogat kulturno umjetnički program. 

Tagovi:
 • 14:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 15:00 Tet a tet (R)

  Koliko znate o onima koji žive pod budnim okom javnosti? Znate li o čemu maštaju, šta su sve prošli, u čemu uživaju, šta rade kada su potpuno sami? Koje tajne su spremni da otkriju? Koliko su spremni da se ogole?

 • 16:00 Autošop magazin (R)

  Specijalna emisija posvećena automobilizmu i auto-industriji, aeornautici, digitalnim tehnologijama i saobraćaju. Sve što ste željeli da saznate o automobilima.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Blic kuhinjica

  Ova kratka enciklopedija hrane osim što će vas zabaviti sigurno će vam dati ideju za pripremanje ukusnog ručka, večere ili neke specijalne prigode.

 • 17:00 Serija: The Paper/Novine (R) (12+)

  Serija 'Novine' hrvatska je kriminalistička serija u režiji Dalibora Matanića, a prema scenariju Ivice Đikić.