Neobične računice ovog preduzeća

Banjalučka Toplana mazut prodala po duplo nižoj cijeni od tržišne

  • Извор: АТВ
  • 10.03.2022. 19:24

Kada je mazut postao „suvo zlato“, Toplana Banjaluka je zalihe koje se skupljaju godinama odlučila prodati po niskoj cijeni i izvesti iz grada. I to za 800 KM po toni preduzeću „Hifa oil“, iako bi na tržištu danas za to mogli dobiti čak duplo više novca.

Zbog te odluke u budžetu sada imaju pola miliona manje. Direktor se pravda da je u tom trenutku to bila ispravna odluka. 

"Na kraju krajeva pokazalo se da je to normalna tržišna cijena i nakon što je javni poziv završen, jer smo mi dobili ponudu od Hifa oila koji je ponudio 86 feninga, odnosno 860 KM po toni. Da je to bila tako atraktivna cijena siguran sam da bi bilo dosta više ponuda", kaže Zoran Kiza, v.d. direktora preduzeća "Toplana" Banjaluka.

Bilo je ipak još zainteresovanih, i to u martu, odnosno prije nekoliko dana, kada je cijena ovog energenta na tržištu već znatno porasla. Tvrde to iz preduzeća „Eko Toplane“. Smatraju i da je cijena po kojoj je mazut prodat ispod svakog minimuma. 

"Jasno smo iskazali svoju zainteresovanost za kupovinu zaliha mazuta od Toplane d.o.o, o čemu smo i pregovarali početkom marta, međutim mazut je prodan drugom privrednom društvu, na aukciji za koju nismo znali", kažu iz preduzeža "Eko toplane" Banjaluka.

Sa banjalučkom Toplanom smo se dogovorali da je neophodno prodati mazut zbog izmirenja dugova, ali o cijeni nismo razgovarali.

To odgovaraju iz Gradske uprave Banjaluka. 

"Kada je u pitanju cijena o tome nisam razgovarao sa direktorom, s obzirom da je to uža stručnost i djelatnost samog preduzeća, ali ono što je bio naš dogovor jeste da početna cijena odgovara tržišnoj u datom trenutku", kaže Bojan Kresojević, savjetnik za ekonomska pitanja gradonačelnika Banjaluke.

Cijena nije odgovarala tržišnoj. Bila je čak i niža od one po kojoj je stara administracija Grada Banjaluke nabavila taj isti mazut, tvrdi SNSD-ov odbornik Dragoslav Topić. 

"Taj mazut je prodat po cijeni koja je jeftinija od nabavne cijene. Taj mazut je nabavila bivša uprava, pa mi postavljamo pitanje zašto se to desilo i zašto se to desilo sada u doba ove naftne krize sa derivatima", rekao je Topić.

Neobične računice ovog preduzeća koje je u velikim dugovima, tu ne prestaju. Šest automobila prodali su po cijeni od 9 hiljada KM, i to mimo zakonske procedure. Iako su vozila ispravna, čak i da su ih prodali na otpad mogli bi dobiti znatno veću sumu, kažu u SNSD-u.

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)