PU Banjaluka

Bezbjednost u Banjaluci zadovoljavajuća

  • 23.11.2018. 10:51

Načelnik Policijske uprave /PU/ Banjaluka Željko Spasojević rekao je danas da je na području ove uprave u oktobru ove godine evidentirano 209 krivičnih djela, što je manje za 6,7 odsto nego u istom periodu lani, kada su bila evidentirana 224 krivična djela.

Spasojević je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ukupno riješeno 73,2 odsto svih krivičnih djela. 

On je pojasnio da je iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 180 krivičnih djela, što je za 2,9 odsto više u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 175 krivičnih djela. 

"Riješenost ovih krivičnih djela iznosi 69,4 odsto", rekao je Spasojević i ocijenio zadovoljavajućom bezbjednost na području koje pokriva ova uprava. 

On je dodao da su u oktobru evidentirana 122 krivična djela protiv imovine, da je u istom periodu lani bilo evidentirano 116 krivičnih djela i da riješenost ovih krivičnih djela iznosi 58,2 odsto. 

"Prijavljeno je 13 krivičnih djela protiv života i tijela, što je na uporednom nivou kao i 2017. godine. Najbrojnije su tjelesne povrede, a rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 100 odsto. Evidentirana su dva krivična djela ubista koja su rasvijetljena, a izvršioci procesuirani, dok u uporednom periodu 2017. godine nije bilo evidentiranih krivičnih djela ubistava", naveo je Spasojević. 

On je istakao da je u oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno devet krivičnih djela, zbog kojih je nadležnom tužilaštvu dostavljeno sedam izvještaja kojima je obuhvaćeno isto toliko osumnjičenih lica. 

"Podneseno je 17 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih opojnih droga, dok je iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno 10 krivičnih djela, podnesena su četiri izvještaja protiv sedam lica, a izvršenjem ovih djela pričinjena je ukupna materijalna šteta u iznosu od oko 167.000 KM", rekao je Spasojević. 

On je naveo da je evidentiran 81 slučaj narušavanja javnog reda i mira, ili za 27 odsto manje u odnosu na uporedni period 2017. godine kada je bilo evidentirano 111 slučajeva i 108 prekršaja. 

"To je manje za 24,5 odsto u odnosu na uporedni period 2017. godine kada su bila evidentirana 143 prekršaja", rekao je Spasojević. 

On je dodao da je evidentirano 359 saobraćajnih nezgoda što je više za 2,6 odsto u odnosu na uporedni period kada je bilo evidentirano 350 saobraćajnih nezgoda. 

"U ovim saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, devet lica je teško povrijeđeno, dok je u uporednom periodu teško povrijeđeno 19 lica, a lakše 76 lica", rekao je Spasojević. 

On je istakao da je realizovano po osam akcija iz oblasti kriminaliteta i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kao i dvije akcije iz oblasti javnog reda i mira, te da su uspješno obezbijeđena 42 javna okupljanja i 117 sportskih priredbi. 

Načelnik Sektora policije u PU Banjaluka Radenko Stakić podsjetio je sve vozače i učesnike u saobraćaju da u periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine moraju na motornim vozilima imati odgovarajuću zimsku opremu, bez obzira na vremenske prilike. 

On je istakao da će pripadnici Policijske uprave Banjaluka u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu posjedovanja zimske opreme. 

"Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja", podsjetio je Stakić. 

U zimsku opremu spadaju zimske gume na sva četiri točka, lanci za snijeg i razni priručni alat. 

Iz ove Uprave su apelovali da vozači s ciljem poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja treba da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju. 

Konferenciji za novinare prisustvovao je načelnik Sektora krim-policije u PU Banjaluka Darko Novković.